Din varukorg är för närvarande tom!
Surdegsbaguette
Dessa bröd tar lång tid på sig att bli klara, 2,5 -3 dagar får man räkna med. Receptet är hämtat från Pain de Martin och utgår ifrån ett ciabattarecept, men funkade superbra till baguetter.
Ingredienser
100 g vetesurdegsgrund
100 g + 550 g ljummet vatten
150 g + 750 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
25 g salt
En skvätt Neutral olja
isbitar
Gör så här:
Dag 1 (kväll): Rör ihop vetesurdegsgrunden med 100 g ljummet vatten, 150 g vetemjöl och allt rågmjöl i en bunke. Rör inledningsvis med en träslev och ta hjälp med händerna mot slutet och forma till en slät klump. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 20 timmar.
Dag 2 (kväll): Blanda klumpen från dag 1 med 550 g ljummet vatten och 750 g mjöl i en degblandare. Kör på låg hastighet i ett par minuter och låt sedan degen vila i 30 minuter. Häll därefter i saltet och kör degblandaren på lite högre hastighet i ca 3 minuter. Smörj en bunke med olja och lägg i degen. Degen ska nu jäsa i en timme. Med jämna mellanrum ska du vika degen i bunken. Dra då i en sida och lägg den överst, dra i nästa sida och lägg den överst osv. Vänd sedan degen upp och ner. Upprepa 3 gånger under jäsningstiden. Låt stå i kylen över natten.
Dag 3 (morgon): Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar som du formar till långa bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller i särskild baguetteplåt. Låt jäsa under en handduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt på nedersta falsen och en plåt i mitten. För över baguetterna med bakplåtspapperet eller baguettplåten på den heta plåten i ugnen. Peta in några isbitar i den undre plåten så det bildas ånga. Grädda tills bröden fått fin färg, lite olika beroende på tjocklek (10 minuter och framåt).
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Surdegsbaguette”
Mycket välgjort och lätt att följa, många inspirerande recept förutom konkret kunskap kring odling ! Toppen !
Lämna ett svar