Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan

Jag lagade sticky rice för första gången för ett par veckor sedan och blev helt såld! Att finna sticky rice är som att upptäcka en helt ny grönsak att odla och som man inte vill vara utan.

Sticky rice är ett ris som är fantastiskt i känsla och konsistens, genomkokt och samtidigt klibbigt. Första gången jag åt detta vita mästerverk var i Thailand tillsammans med mango och kokosmjölk. Sedan dess har jag längtat efter sticky rice. Ris är en fantastisk gröda och livsmedel och det finns i en mängd olika variationer. Råris, fullkornsris, basmatiris, Jasminris, grötris, sushiris, vildris, sticky ris, bergsris, avorioris, vanligt ris, ovanligt ris (rizoni) osv. Olika rätter kräver olika ris och bara i vårt skafferi kan vi finna åtminstone 9 olika varianter.

Konsistensen

Sticky rice är i konsistensen inte helt olikt sushiris i sin klibbighet även om detta ris är snäppet mer klibbigt. Kanske skulle jag egentligen vilja att sushiris vore så här, i alla fall så pass lättformat som sticky rice är. En av de stora fördelarna med sticky rice är att det inte behöver socker och vinäger för att bli så där perfekt klibbigt. Med perfekt klibbigt menar jag att varje riskorn är genomkokt med en härlig och perfekt al dente-känsla samt att alla korn klibbar ihop med varandra. Lite som svenskar skulle man kunna säga, å ena sidan individualistiska och å andra sidan kollektivistiska, alla sitter ihop genom en osynlig kraft men är ändå självständiga.

Boken RIS

Jag blev riktigt glad när Tove Nilssons bok RIS damp ner i brevlådan för ett par veckor sedan. Tidigare i höst, när jag såg en glimt av den på hennes Instagram tidigare i höst och blev riktigt nyfiken och tänkte, en sådan här bok har jag längtat efter i väldigt många år. Jag hoppades och kunde faktiskt ana (vi har andra böcker av Tove) att boken RIS skulle vara något alldeles extra.

Mina förhoppningar blev verkligen besannade! Det här är en fantastiskt inspirerande bok med många lockande recept. Två av dem är redan lagade, sticky rice samt efterrätten Sticky rice med mango och kokossås.

Det finns två olika slags kategorier av kokböcker, de som endast inspirerar och som ofta bor i bokhyllan och de som inspirerar till att verkligen laga något och ligger framme. Den här boken tillhör den sistnämnda kategorin och puttar mig (och troligtvis även dig) mot köksbänkarna och spisen. Ge mig några år så kommer den bli nedfläckad och sliten, det är ju så man ser att en kokbok verkligen används.

Här hittar ni boken: RIS

Vad är sticky rice?

Sticky rice är ett speciellt ris som härstammar från norra och nordöstra Thailand och skiljer sig markant från jasminris som är det mest ”vanliga” riset i samma land. Sticky rice äts vanligen antingen som tillbehör till grillat eller till den underbart goda rätten  khao niao ma muang eller Sticky rice med mango och kokosmjölkssås, som vi säger i Sverige. Jag hittade mitt sticky rice i en asiatisk lisvemedelsbutik i Västerås där det också fanns en svartbrun variant som jag inom en snar framtid ska testa.

Jag anser att sticky rice passar lika bra till söta desserter som till lunch, frukost eller middag. Just nu är jag i en förälskningsfas med sticky rice och använder det till det mesta. I min favoritlunch ”Äta i skål”/poke bowl, använder jag sticky rice som kolhydratbas och tillsammans med siracha-majonäs, några stänk japansk soja, rostade sesamfrön och hyvlad spetskål blir det fantastiskt!.

Ångkokas

Riset behöver ångkokas. Men innan det behöver riset ligga i blöt i ca 10 – 15 timmar och därefter sköljas. Vi använder en ångkokartillsats i bambu som har ett paket med medföljande papper med hål i som man lägger i botten så att riset inte ska ramla igenom. Vi har ingen kastrull som är klockren där bamukorgen passar perfekt men det fungerar bra trots att den sitter lite på sniskan och att det puffar ut lite ånga vid sidan av.

Ingredienser till fyra personer

  • 5 dl Sticky rice ris
  • Vatten
  • kastrull
  • ångtillsats och med medföljande papper så att riset inte ramlar igenom
  • Gärna salt

Gör så här: Först behöver man kunna tänka 12 – 24 timmar framåt i tiden och planera när man ska njuta av detta ris. Sedan är det dags att låta riset ligga i blöt i kallt vatten i 10 – 15 timmar. Efter blötläggningen sköljer man riset tills man ser att vattnet är nära på klart och låter det droppa av i ett durkslag. Nu är det dags att sätta på en kastrull som är fylld upp till hälften med vatten och låta det koka ymningt. Se till att du testat ångtillsatsen med kastrullen innan så att du vet att de passar ihop.

Lägg därefter ett papper i din ångkokare och fyll på med ris. Vill du att riset ska vara salt, jag tycker att det är godast så, så tillsätter du ca 1 tsk salt till riset och blandar runt när det droppat av och fortfarande ligger i durkslaget, det gäller även om du ska använda det i en dessert. Placera ångtillsatsen ovanpå kastrullen och ånga riset i 20 minuter. Ta sedan bort ångkokaren och för över riset i plastpåsar så att det inte torkar ut.

Riset kan användas direkt när det är varmt eller när det svalnat. I kylen håller det i sina plastpåsar, i 3 – 4 dagar.

Här utgör sticky rice kolhydratbasen

Äta i skål – poke bowl

Äta i skål har de senaste åren blivit en favoritmaträtt. Den är perfekt för oss odlare och självhushållare som ofta har något färskt att skörda eller något inlagt som står och väntar. Äta i skål är också en perfekt maträtt för att förvandla rester till delikata ingredienser. En skål är aldrig den andra lik och det är verkligen charmen. Jag försöker ofta tänka att en skål ska innehålla kolhydrater, färska grönsaker och något proteinrikt, att den ofta blir vacker och lockar smaklökarna är en angenäm biprodukt.

Det kommer inom snar framtid ett dedikerat inlägg om att äta i skål där vi går in lite djupare i detta koncept med massor av förslag.

Ett tidigare bowlrecept: Bowl – pasta, quorn och bondbönshummus

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan”

  1. […] Kär kan du läsa mer: Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan […]

  2. […] Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *