Din varukorg är för närvarande tom!
Sticklingsföröka aronia med pimpsten
Man kan föröka växter på två sätt, genom att så frön eller genom vegetativ förökning, dvs att ta sticklingar. För att sticklingarna ska kunna rota sig bra använder vi pimpsten i jorden.
I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att prova deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av dem är pimpsten och i detta inlägg kommer jag visa hur jag brukar använda det i mina odlingar.
Aroniasticklingar
Det är hemskt roligt att föröka växter genom sticklingar. När sticklingarna väl rotat sig har man ju redan en ganska stor planta som man kan plantera ut eller plantera om i väntan på en bra plats. En granne till oss har en fin aroniahäck. En dag fick jag möjlighet att klippa av några toppar för att kunna skapa egna plantor. När man förökar med hjälp av sticklingar skapas nya plantor med exakt samma egenskaper som moderplantan. Att ha egna aroniabuskar har varit en dröm sedan länge. Förra året skördade jag hos grannen och gjorde världens godaste aroniasaft.
Aroniasticklingarna har i likhet med andra buskar som växer utomhus, en slags bark. Man säger att den är vedartad. Det tar i allmänhet längre tid för en vedartad stickling att bilda rötter, än det gör för en örtartad stickling som inte har bark, tex tomat. Det kan skilja på flera veckor. Aroniasticklingarna kommer att ta några veckor på sig innan man kan skymta små rötter. Tidpunkten för när man tar sticklingen är också avgörande för hur snabbt eller långsamt det går för sticklingarna att utvecklas till plantor. Jag föredrar att föröka växter vegetativt när en växt är under tillväxt eller ligger i dvala innan tillväxt, alltså under vårvinter och tidig sommar.
Skapa en bra sticklingsjord med pimpsten
Efter att topparna på grannens Aronia-häck var avklippta stoppade jag ner dem i en kruka med en jordblandning anpassad för just sticklingar. Förutom att hålla fukten behöver jordblandningen även vara porös så att sticklingarna får luft och rötter kan utvecklas. Tricket är att blanda planteringsjord med pimpsten.
Sticklingsjorden blandar jag till strax innan jag sätter ner sticklingarna i jorden. Antingen blandar jag lite på en höft i en kruka och rör om eller så häller jag ner alla ingredienser i en större behållare och blandar runt allt material för att sedan hälla det tillbaka i krukan jag ska använda. Då tar jag hälften pimpsten och hälften planteringsjord. En del använder bara pimpsten eller bara sand till sticklingar, men jag tycker att fluffigheten och luftigheten man får när man tar hälften pimpsten och hälften så- eller planteringsjord gör att fukten stannar kvar längre men också att det blir lättare att trycka ner sticklingarna utan att de av misstag går av.
Jag har ingen regel på hur många sticklingar som får plats i en kruka eller hur tätt de står. Jag fyller på tills jag tycker att det blir lagom.
När krukan är laddad med pimpstensjorden och sticklingarna är nedtryckta är det dags att vattna. Därefter brukar jag fylla på med pimpsten längst upp efter att sticklingarna kommit i. Växter som är perenna och lever sitt liv året om utomhus, de vedartade, trivs oftast bäst att utveckla sina rötter i utomhusmiljö eller i ett kallväxthus. Därför får aroniakrukan stå i kallväxthuset.
Det är viktigt att se till att krukan hålls lagom fuktig. Inom en snar framtid hoppas jag kunna lirka ut nya rotade plantor som ska bilda skogsträdgårens framtida aroniabuskar.
Pimpsten
Pimstenens främsta egenskap är att den är lätt och porös. Den tillför både massa och luftighet till din jord. Hasselfors pimpsten är grövre än odlingssanden och ger en grövre struktur än sand. Man kan lägga den som bottenlager i krukor om du tex odlar citrus eller som ett snyggt topplager. Du kan göra en jord grov och luftig men ändå lätt, med pimpsten. Pimpsten fungerar också att blanda in i såjord eller planteringsjord om du ska föröka växter genom sticklingar. I komersiella odlingar används pimpsten som odlingssubstrat, som ett komplement till jord.
Johannes Wätterbäck
Hasselfors Gardens pimpsten som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Sticklingsföröka aronia med pimpsten”
Hej, det är nu ett tag sedan du sticklingsförökade aronia. Jag undrar hur lång tid det tar från stickling till skörd.
Det blev inte bra, jag vet inte. 🙁
Lämna ett svar