Din varukorg är för närvarande tom!
Starta en ramslöksodling i kruka
Visste du att man kan odla ramslök i kruka? Vi har hållit vår ramslöksodling vid liv i flera år i gamla konservburkar. Här berättar vi hur vi får till en riktigt bra ramslöksjord.
Vi vet inte hur många hundratals kronor vi har slösat på att köpa torra döda ramslöksfrön. Vi gjorde som de flesta på vårkanten, köpte på oss ett par påsar frön med förhoppningen om att bygga upp ett rikligt bestånd. Tillslut förstod vi att det var fröna det var fel på och inte oss och våra odlingstekniker. Ramslökfrön bör vara färska när man sår dem och de flesta ramslöksfrön som säljs i fröpåsar är inte det. Det enda sättet att få tag på fungerande frön är att plocka dem direkt från växten någon gång i juni innan de fallit ned till marken.
Lästips: Så egen ramslök
Har man inte tillgång till någon ramslöksodling eller vildväxande ramslök där man kan norpa frön finns ett mycket enklare sätt, dvs att odla ramslök genom att köpa färdiga plantor eller lökar. Det kan man göra på flera olika ställen, tex på handelsträdgårdar, på nätet eller i välsorterade livsmedelsbutiker som har kryddplantor. Det är viktigt att plantorna har rötter.
Plantera färdiga lökplantor eller lökar
Vill man odla ramslök i kruka gäller det att försöka efterlikna den jord som ramslök växer vilt i. Den vill ha en lucker, humusrik jord med ett relativt högt ph-värde. Det kan vara knepigt att få till på friland, men i kruka är det lättare.
När man fått tag på plantorna (på våren) eller lökarna (sensommar-höst) är det viktigt att de kommer ner i krukan så fort som möjligt. Eventuellt kan man förvara plantorna och lökar i vatten ett par dagar i halvskugga på tex en balkong eller på en undanskymd plats i trädgården innan man planterar dem. Konservburkarna vi använder rymmer ca 2 – 4 liter och är ca 20-25 cm höga. Att vi använder stora konservburkar beror på att vi tycker att de är så otroligt snygga och att de bara blir snyggare med åren. Se till att din kruka har hål i botten, vi brukar göra hål med hammare och skruvmejsel.
Så skapar vi en bra jord till ramslöken
För att få till en riktigt bra jord till ramslöken blandar vi olika jord- och gödselpreparat i en större hink, innan vi häller det i den tilltänkta krukan. Ramslök uppskattar humusrik jord och därför tar vi hälften av krukans volym med kompostjord.
Till varje liter jordmaterial tillsätter vi ca 0,25 dl stenmjöl eller kalk för att få ph-värdet att höjas i jorden. För att få jorden mer näringsrik tillsätter vi ett par matskedar pelleterat gödsel. Slutligen blandar vi allt material i hinken innan vi fyller krukan med två tredjedelar. Efter att ramslöken fått sin plats i krukan fyller vi på med resten av jordblandningen, ända upp till kanten så att plantorna står stadigt.
Som alltid när det gäller plantering, är det viktigt att vattna rejält.
Första året
Det första året i kruka behöver rötter etablera sig ordentligt och vi rekomenderar att inte skörda så mycket alls. Under sommaren kommer löken börja blomma och vill det sig väl kommer det bildas frön som du kan ta hand om och så, för att utöka dina ramslöksodling. Under sensommaren kommer bladen vissna ner helt och ramslöken kommer sedan att vila till nästa vår.
Förvaring
Förvara din ramslökodling i halvskugga under odlingsäsongen och gräv ner den, med kruka och allt, någonstans på friland innan vintern kommer. När jorden börjar tina på vårkanten gräver du upp krukan och ställer den i ett växthus eller på ett varmt och skyddat läge, då kommer skörden tidigt. När bladen är stora kan du börja skörda, genom att klippa av de blad du vill använda. 4 stora blad och 30 g smör räcker till ett fantastiskt ramslökssmör.
Lästips: Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar