Din varukorg är för närvarande tom!
Spenatpaj med röd pesto-creme

Det här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att äta. När spenaten dessutom är hemodlad och ger skörd redan innan midsommar är lyckan total.
Sedan flera år tillbaka är det tradition hos oss att så spenaten den 4 januari oavsett väderlek. Genom att så spenaten så pass tidigt får vi mängder med stora blad som vi kan skörda under maj och tidigt i juni. När vi sår på det här sättet, så pass tidigt, så att den ger sin skörd innan sommaren, har vi också tidigare lagt en skörd och kan få ut flera skördar på samma plats och säsong. Vi kallar denna metod för att att Serieodla och sprider ut skördarna över hela året.


”När vi odlar låter vi våra pallkragar, friland och krukor ge oss flera skördar under en säsong. När en gröda är skördad får en ny ta plats. Olika serier av grödor avlöser varandra och ger oss fantastiska skördar året om. Vi kallar detta för serieodling”.
Läs mer om vår bok om att får flera sköradar på samma plats och säsong: Serieodla



Hur vi odlar spenat
Under årens lopp har vi experimenterat med att så en hel del växters frön direkt på dess odlingsplats som tex morötter, svartrot, dill, persilja, ärtor och spenat. Att vinterså spenat har kommit att bli en tradition hos oss och två till tre pallkragar med spenat tillfredställer vårt behov av spenat under lång tid. Med färsk spenat lagar vi soppor, spenatpaj, har i sallader och som smörgåspålägg.
För att kasta dig in i vårt sätt att odla spenat har vi gjort en länk där du kan scrolla bland spenatinläggen: Spenat


Ingredienser spenatpaj
Deg
- 3 dl vetemjöl
- 125 gr smör
- 1-2 msk vatten
Fyllning
- 150-200 gr spenat, gärna färsk
- 1 vitlöksklyfta
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 1/2 tsk salt
- kryddmått svartpeppar
- 2 medelstora tomater
Röd pesto-creme
- 100 g Philadephia
- 1-2 msk röd pesto
Gör så här: Blanda mjöl, smör och vatten till en smidig deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda i ca 10-15 minuter i 200 grader. Ta ut formen.Finhacka spenatbladen och fräs hacket i en stekpanna på medelvärme tillsammans med lite olja och pressad vitlök.Vispa äggen och gräddfil och blanda ner spenathacket, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Skär tomaterna i centimetertjocka skivor och placera skivorna ovanpå fyllningen. Grädda i 25-30 minuter. Blanda Philadelphia med peston i en liten skål. Den färdiga pajen är god med en klick pesto-creme och sallad.
Tips på andra recept med spenat i: Spenatfrossa-våra bästa spenatrecept
Smaklig måltid/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar