Odlar du egna tomater som du tycker är supergoda? Då kan du ta egna tomatfrön eller sticklingar och spara till nästa tomatsäsong. Billigt och roligt.
Vi odlar varje år mängder med tomater i våra olika odlingar. Mest har det blivit på Takfarmen (en takterrass i centrala Västerås). Vi odlar dem i superbra odlingslådor och klimatet där uppe är exeptionellt bra för just tomatodling har vi märkt. Dessutom har vi ingen potatisodling där som kan göra tomatplantorna och dess frukter sjuka. Läs gärna ett av våra tidiga inlägg om detta : Brunröta i stadsodlingen.
Varje år brukar vi testa några nya sorter, men allt som oftast kör vi med säkra kort tex: Rio Grande, Principe borghese och black cherry. De tomater vi uppskattar mest vill vi odla om och om igen. För att det ska vara möjligt ser vi alltid till att de plantor som vi odlar också får bli föräldrar till nästkommande tomatsäsonger. Att köpa nya frön varje år kan bli både dyrt och riskabelt. Det har ibland förekommit fel frön i en fröpåse. Tex har sorten Principe borghese vi odlat från frö sett helt annorlunda ut de senaste två åren.
Det är lätt att ta egna frön från en god tomat. Väldigt lätt. Man skär bara tomaten mitt itu och plockar ur fröna och vips har man tagit egna frön. Men, det finns såklart en hel del att känna till om egen fröodlig.
Ta inte tomatfrön från F1:or
Det första som är viktigt att veta är om man odlar (eller köpt) en tomat som är korsad eller inte. En korsad tomat kallas bland odlare F1-hybrid. Köper man frön brukar påsen innehålla information om sorten är F1-hybrid eller inte. Köper man tomater i grönsaksdisken har man ofta ingen aning.
En F1-hybrid är en korsning mellan två tomatsorter, ofta hemliga. Avkomman är tänkt att ha trevliga egenskaper som vacker färg, sötma eller lång lagringsduglighet. Ofta är de så fantastiska att man kanske vill ta frön ifrån dessa för att nästa år kunna odla sorten igen. Men här kan det bli mycket tokigt. Korsningar får fantastiska tomatfrukter, men deras frön kommer inte ge exakt likadana frukter om de sås och får egna frukter. Man kan bli rejält besviken. De hemliga tomatföräldrarnas egenskaper kan ge något helt annat utslag på ”barnbarnen”. Men kan man inte föröka en F1-hybrid på egen hand? Jo, man kan ta sticklingar. Se mer nedan.
En okorsad tomat, dvs en sortäkta, får frön med samma gener som sin moderplanta. Vill man ta egna frön går det utmärkt. Men risk för korspollinering då? Trots att tomater är självpollinerande finns en liten risk att tex tomater kan bli korsade med andra sorter, men enligt fröföreningen Sesam är risken för det ganska liten.
Invänta mognad
När man ska ta egna frön, på vilken slags växt som helst, behöver man vänta tills fröna är mogna. Omogna frön kan i vissa fall mogna efter att man skördat frukten/fröställningen. Men det bästa är att försöka vänta till rätt tid. När det gäller tomater behöver tomaten vara nästintill övermogen. Det kan den bli på plantan eller om man skördat tomaten och lagt den på eftermognad inomhus.
Vi brukar välja en tomat som vi tycker ser fin ut och låta den bli ganska mjuk. Väntar man för länge kan fröna inuti tomaten börja gro. Då får man ta en annan tomat.
Ta egna tomatfrön
Det finns olika sätt att ta hand om tomatfrön. Vi brukar dela tomaten på mitten och gröpa ur tomatfröna med en sked. Alla tomatfrön omsluts av ett geléliknande hölje. Man kan sprida ut fröna på en bit papper, på ett nät eller jäsa fröna. Vi tycker det är lite jobbigt att pilla loss varje frö från papperet eller nätet när fröna torkat. Så vi kör hellre med jäsningsmetoden.
Jäsning i korta ordalag
Lägg tomatfrön i ett glas med vatten och ställ lite undangömt i tex ett fönster. När jäsningen kommit igång kommer det bubbla lite. Bildas mögel på ytan tar du bort det.
Efter ca 5-6 dagar silas tomatfröna rena och därefter torkas de i rumstemperatur. De torkade fröna förvaras i en papperspåse.
Läs mer om att jäsa tomatfrön: Jäsa tomatfrön – så här gör du
Förökning genom sticklingar
Att ta sticklingar är ett annat sätt att spara sin favorittomatplanta på. Då klipper man en del av plantan och gör den till en ny egen tomatplanta. Denna nya lilla planta sparar man över vintern, allra helst under växtbelysning.
Sticklingar kan man ta när som helst på året och på vilka tomatplantor som helst. Det spelar ingen roll om plantan som man ska ta sticklingen ifrån är en korsning eller sortäkta. Viktig är det dock att plantan är frisk.
Från stickling till planta
När man tar en stickling kan man på ganska kort tid få en stor planta. Så man kan säga att man vinner i tid när man tar sticklingar. En annan mycket positiv sak med att ta sticklingar är att man kan föröka F1-hybrider. Så istället för att köpa dyra F1-hyber, ja allt som oftast är de ganska dyra, kan man alltså ta sticklingar istället.
En stickling är en del av en planta som man rotar. På tomater kan man tex klippa av en topp eller en tjuv. Sticklingen sätter man i vatten. Efter några dagar kan man se att små rötter växer fram och när det blivit ett virrvarr av rötter är det dags att plantera sticklingarna var för sig i en kruka med planteringsjord. För att sticklingen ska trivas är det särskilt viktigt med ljus. Därför använder vi växtbelysning till tomatsticklingarna, särskilt under årets mörka tid. Utan växtbelysning drabbas de ganska lätt av bladmögel under årets mörkaste månader.
Läs mer om hur man tar sticklingar och hur man övervintrar dem: Övervintra tomater – sticklingsföröka dem.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar