Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså dill
Nu när vi börjat skörda i våra pallkragar och land kan det bli lite tomt på vissa håll. Det är en perfekt tid att sommarså grönsaker och på så sätt fylla ut tomma platser i trädgården.
När vi sommarsår gör vi det för att kunna få njuta av egen skörd under senhöst och fram till vintern. Hur lång skördetiden blir beror ju såklart på vilka grödor som sås och vilket väder vi får.
När det handlar om dill, skördar vi allt eftersom vi behöver dill i vår matlagning. Vi älskar dill så därför sår vi gärna dill flera gånger om under sommaren.
10-20 frön i en grupp brukar bli en fin tuva.
Två sätt att sommarså dill
Vi brukar sommarså dill på två skilda sätt. Oftast blir det direktsådder lite här och där på lediga platser, alltid i grupper och aldrig i rader. Vi tänker att det blir ett härligt tillskott när en dilltuva torna upp sig i hörnet av tex en pallkrage. Vid direktsådden förser vi först jorden med lite ny näring i form av pelleterat grönsaksgödsel och hönsgödsel. Vi myllar bara ner det i jorden och därefter lägger vi dillfrön i en liten hög/grupp. Det kan bli upp mot 20 frön på samma ställe. Det är viktigt att vattna rejält så att fröna väcks.
Vårt andra sätt att sommarså dill är att förkultivera plantorna i krukor. Då kan man börja med sådden innan det finns en ledig plats i odlingen. Det tycker vi är fiffigt, för när något skördas finns då redan en färdig planta att plantera där. I krukorna som fylls med planteringsjord lägger vi i likhet med direktsådden, fröna i en grupp om 10-20 frön. Vi vill att det ska bli en präktig dilltuva att plantera ut.
När tiden är inne för slutplanteringen av dillplantan, dvs då det finns plats i odlingen och dillen kommit upp minst 5 cm, då gräver vi ett hål som är lite större än krukan. I hålet lägger vi ner några pellets av grönsaksgödsel och hönsgödsel. Därefter placerar vi dilltuvan och hela krukinnehållet i hålet.
Det passar bra att sommarså dill i pallkragehörn.
Vattna rejält
För att fröna ska väckas och börjar gro behövs mycket vatten. En sådd ska hållas ganska fuktig till en början. Krukor brukar vi alltid ställa i odlingstråg så att överflödigt vatten kan sugas upp senare.
Misslyckas med dill?
Jag hamnade av en slump i ett samtal om dill, där det kom upp att många ofta misslyckas med dill. Det har vi hört massvis av, men vi själva sår så mycket dill att vi nog inte märker av i fall några tuvor inte blir något av. En odlare i samtalet om dillodling, påstod att myror var särdeles förtjusta i dillfrön och åt upp dem, vilket hävdades vara en anledning till att fröna grodde dåligt.
För att komma runt myrproblemet förespråkades att fröna skulle ligga i blöt i något dygn för att liksom komma igång extra snabbt när de petades ner i jorden. På så viss skulle fröna i större utsträckning lyckas undgå myrorna. Vi har inte undersökt sambandet mellan myror och misslyckad dillodling. Men om du har samma erfarenhet, skulle det vara roligt att höra om det.
Misslyckad dill som växer under ärtplantor.
Vårt bäst tips för att lyckas med dill är att så mycket dill på flera olika platser och på olika sätt, både direkt och i kruka. På vissa ställen trivs den bättre än andra, men det kan vara svårt att på förhand veta exakt var. På bilden ovan har vi planterat en förkultiverad fin dillplanta mellan grupper med ärtplantor som sedan växte snabbare och började skugga den stackars dillen. Så kan det bli ibland.
Läs också: Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Sommarså dill”
Hej. Tack för bra info om sommarsådd av dill. Det var särskilt bra att få reda på att myror gillar dill. Då ska jag försöka samodla med rosmarin. Jag planterade rosmarin i min odlingsbädd i växthuset (som fick mysinvasion) och insåg efter mindre än en timme att myror verkligen avskyr rosmarin. Kanske det även går att tillämpa vid dillodlingen
Lämna ett svar