Din varukorg är för närvarande tom!
Snart går ”Den gröna handboken i grönsaksodling” till tryck

Nu är det intensivt hemma i Farbror Grön-lyan. Det närmar sig tryckning av boken ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är en helt omarbetad version av Alla fingrar gröna. Det är sannerligen en hel del vi behöver ordna med nu, veckorna innan vi lägger den i tryckeriets händer. Sedan ett år tillbaka ger vi ut våra böcker på eget förlag. Vi lever inte bara från jord till bord utan också ordnar det mesta med våra ord, skulle man kunna säga. Vi har helt enkelt blivit mer självförsörjande och vi tycker att det är underbart.
Ni som längtar efter långa uttömmande artiklar här på farbrorgron.se om blomstertobak, solrosor, havsväxter, trädgårdstankar, egen planteringsjord utan torv, hur man stjäl potatisgroddar, tänker kring uggleholkar, så dröjer det lite till. Vi måste först baka klart boken så att alla ni som kommer ha den i er ägo, får en bok som vi med nöjdhet och stolthet kan lämna över.
Här kan du förboka boken om du vill ha den skickad till dig: Den gröna handboken i grönsaksodling.
Här kan du förboka boken om du vill hämta den på Nordiska trädgårdar i mars: Den gröna handboken i grönsaksodling. Använder du koden Farbrorgron25 får du 25 % på entrébiljetten när du bokar en vuxenbiljett online. Köp din biljett Här.


Mindre tidsödande?
Vi trodde att det skulle vara mindre tidsödande att omarbeta Alla fingrar gröna, men oj så fel vi hade. Ytterligare 10 års erfarenhetsbaserande odlande och experimenterande har breddat vårt odlande och vi vill få med allt nytt vi lärt oss och praktiserar. Vi ville också stoppa in ytterligare några växter så som sockerrör, staketdruva, ingefära, dragon, wasabi, kronärtskocka, rosettkål och kryddsalvia.






Extra allt
Vi var, och är, väldigt nöjda med Alla fingrar gröna som såg dagens ljus 2015. Men tiden går, man mognar, man odlar och man utvecklas och upptäcker flera skadedjur och metoder för att bekämpa dem, flera sorter och hur man kan odla dem. Eftersom vi är väldigt nyfikna och experimenterar en hel del, så kommer vi hela tiden fram till nya insikter och metoder. Som till exempel att odla flera grödor i back, segdra plantor, att flera växter kan sås kallt, lämnas kvar in i vintern och nya sätt att lagra och tillaga grödorna. På dessa 10 år har vi verkligen finslipat vårt odlande och självhushållande till nya nivåer. Vår nya bok är fullproppad med kunskap!

Erfarenhetsbaserad kunskap
Den Gröna handboken i grönsaksodling är välfylld med vår erfarenhetsbaserad kunskap utan pekpinnar och måsten. Vi vill förenkla och samtidigt maximera både vårt och ditt odlande och att du, likt oss, ska upptäcka fler möjligheter till att odla och skörda över hela året och ha ännu roligare i ditt odlande. Vi hoppas att du ska älska den lika mycket som vi.
Har du tänkt köpa boken? Här kan du förboka den: Den gröna handboken i grönsaksodling
Här kan du förboka boken om du vill hämta den på Nordiska trädgårdar i mars: Den gröna handboken i grönsaksodling. Använder du koden Farbrorgron25 får du 25 % på entrébiljetten när du bokar en vuxenbiljett online. Köp din biljett Här.
Johannes Wätterbärk & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar