Din varukorg är för närvarande tom!
Snart går ”Den gröna handboken i grönsaksodling” till tryck

Nu är det intensivt hemma i Farbror Grön-lyan. Det närmar sig tryckning av boken ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är en helt omarbetad version av Alla fingrar gröna. Det är sannerligen en hel del vi behöver ordna med nu, veckorna innan vi lägger den i tryckeriets händer. Sedan ett år tillbaka ger vi ut våra böcker på eget förlag. Vi lever inte bara från jord till bord utan också ordnar det mesta med våra ord, skulle man kunna säga. Vi har helt enkelt blivit mer självförsörjande och vi tycker att det är underbart.
Ni som längtar efter långa uttömmande artiklar här på farbrorgron.se om blomstertobak, solrosor, havsväxter, trädgårdstankar, egen planteringsjord utan torv, hur man stjäl potatisgroddar, tänker kring uggleholkar, så dröjer det lite till. Vi måste först baka klart boken så att alla ni som kommer ha den i er ägo, får en bok som vi med nöjdhet och stolthet kan lämna över.
Här kan du förboka boken om du vill ha den skickad till dig: Den gröna handboken i grönsaksodling.
Här kan du förboka boken om du vill hämta den på Nordiska trädgårdar i mars: Den gröna handboken i grönsaksodling. Använder du koden Farbrorgron25 får du 25 % på entrébiljetten när du bokar en vuxenbiljett online. Köp din biljett Här.


Mindre tidsödande?
Vi trodde att det skulle vara mindre tidsödande att omarbeta Alla fingrar gröna, men oj så fel vi hade. Ytterligare 10 års erfarenhetsbaserande odlande och experimenterande har breddat vårt odlande och vi vill få med allt nytt vi lärt oss och praktiserar. Vi ville också stoppa in ytterligare några växter så som sockerrör, staketdruva, ingefära, dragon, wasabi, kronärtskocka, rosettkål och kryddsalvia.






Extra allt
Vi var, och är, väldigt nöjda med Alla fingrar gröna som såg dagens ljus 2015. Men tiden går, man mognar, man odlar och man utvecklas och upptäcker flera skadedjur och metoder för att bekämpa dem, flera sorter och hur man kan odla dem. Eftersom vi är väldigt nyfikna och experimenterar en hel del, så kommer vi hela tiden fram till nya insikter och metoder. Som till exempel att odla flera grödor i back, segdra plantor, att flera växter kan sås kallt, lämnas kvar in i vintern och nya sätt att lagra och tillaga grödorna. På dessa 10 år har vi verkligen finslipat vårt odlande och självhushållande till nya nivåer. Vår nya bok är fullproppad med kunskap!

Erfarenhetsbaserad kunskap
Den Gröna handboken i grönsaksodling är välfylld med vår erfarenhetsbaserad kunskap utan pekpinnar och måsten. Vi vill förenkla och samtidigt maximera både vårt och ditt odlande och att du, likt oss, ska upptäcka fler möjligheter till att odla och skörda över hela året och ha ännu roligare i ditt odlande. Vi hoppas att du ska älska den lika mycket som vi.
Har du tänkt köpa boken? Här kan du förboka den: Den gröna handboken i grönsaksodling
Här kan du förboka boken om du vill hämta den på Nordiska trädgårdar i mars: Den gröna handboken i grönsaksodling. Använder du koden Farbrorgron25 får du 25 % på entrébiljetten när du bokar en vuxenbiljett online. Köp din biljett Här.
Johannes Wätterbärk & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar