Det är inte helt lätt att få till en vegetarisk smörgåstårta. Gillar du medelhavssmaker så kanske den här kan passa? Rödlöksmarmeladen ger det där lilla extra som gör att man verkligen inte kan sluta äta.
Ingredienser
12 skivor formfranska i normalstorlek ( ej de förminskade som finns lite här och där idag)
eller 4-5 landgångsbröd.
7 dl creme fraiche
3,5 dl keso
150 g fetaost, vi föredrar getfetaost av märket Sûtdiyari , finns i affärer med arabiska livsmedel.
1 gurka
1 burk lättorkade tomater
1-2 dl oliver
1 granatäpple
4-6 msk kapris
1-2 pressade vitlöksklyftor
Salt efter behov och smak
Örtsalt till smaksättning
Rucola, ärtskott eller groddar till garnering ( kan väljas bort)
Rödlöksmarmelad
Gör så här: Häll av oljan från de lättorkade tomaterna och strimla dem. Kärna ur oliverna och hacka dem grovt. Skala gurkan och dela den på längden. Gröpa ur kärnorna, skiva den i tunna skivor, strö över ca 1 tsk salt och lägg dem i en skål i ca 20 min. Efter 20 minuter silar du av gurkan och blandar den tillsammans med 3,5 dl keso och 3,5 dl creme fraiche, kapris, smulad getfetaost pressad vitlök, tomater, en tesked örtsalt och oliver. Skär bort kanterna från formfranskan och lägg tre i rad på ett lämpligt uppläggningsfat. Bre på ca 1 cm tjockt med röra ovanpå brödet och bygg på med bröd och röra på höjden. 3-4 våningar brukar vara ”lagom” höjd. Bre sedan på med creme fraiche på alla kanter och på toppen av smörgåstårtan så att allt täcks och blir vitt. Lägg därefter ett lager rödlöksmarmelad ovanpå tårtan och garnera med granatäppelkärnor och ärtskott. Denna smörgåstårta blir bara godare av att stå över natten i kylskåpet.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar