Egen äppelcidervinäger

Då var det dags att göra egen äppelcidervinäger igen och i år tillverkar vi den på Åkerö och Melonäpple, två av våra äppelfavoriter som erfarenhetsmässigt visat sig vara bra för vinägertillverkning.

Egentligen fungerar de flesta äpplen, vi har testat gravensteiner, Cox Pomona, några okända frukter samt Transparent blanche. Förra året hade vi problem med att få till en bra vinäger av Cox orange. Vad vi efteråt förstått är att just den sorten innehöll en stor del pektin som på något sätt blockerade vinägermammans arbete. Vi gör vinäger på två sett dels av äppelmust, den lite mer omständiga och denna metod som är den enkla , bilden ovan då äpplen klyftas upp i fyra delar och därefter täcks med en sockervattenlösning.

Efter ett par dagar till en vecka kommer spontanjäsningen igång och efter ett par månader är jäsningen klar och steg 2 tar vid. Vinägermamman  tillsätts och ska äta upp all alkohol och genom detta arbete skapa en god vinäger.

I år testar vi också att jäsa med champagnejäst i första steget se inlägget här: https://farbrorgron.se/appelcider-gora-sjalv/ 

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Egen äppelcidervinäger”

 1. Profilbild för Farbror Grön
  Farbror Grön

  Kul att höra Annika, det är ju så otroligt användbart och har ju så bra lagringsegenskaper. Tack 🙂

 2. Hej!

  Melon äpple är även för mig ett favoritäpple. Bra att tillaga både det ena och andra på.
  Kul med reportaget i Icabladet.
  Grattis till det.
  Allt gott
  Annika

 3. Hej, det är första gången jag gör äppelcidervinäger. Så jag har inte haft tillgång till någon vinägermamma. Så länge som jag hade kvar äppelbitarna kunde jag mot slutet se att det bubblade och jäste. Men efter att jag filtrerat bort äppelbitarna (och förvarat mörkt vid ca 25 grader i 2-3 veckor i stor burk med stor öppning) så har det blivit en bottensats och all jäsning har upphört. Lösningen är grumlig och det är en halvcentimeter tjock bottensats på botten. Smaken är mkt vinägerstark och skarp och jag känner ingen jästsmak. Någon vinägermamma har jag inte sett till. Jag undrar om jag råkat döda jästen? Hur går jag vidare?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det låter onekligen lovande om jästsmaken är borta! Försök att få bort bottensatsen genom att hälla av den klara vinägern i en ny behållare. Den grumliga vätskan kan du hälla i ett hög och smal behållare, typ glaskaraff och portionera ut den klara vätskan som bildas längst upp till resten av det klara. Om det blir gott och vinägerstarkt så har du antagligen rätt kultur som tillverkar ättikssprit av den alkoholhaltiga drycken. Om du inte är nöjd kan du tillsätta upp par dl ofiltrerad vinäger från matvaruaffären. För att vinägermammor ska bildas gäller det att öppningen inte är stängd./ Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *