Smart skördetips för morötter som växer tätt

Växer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd.

Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna morötter vet hur svårt det är att få till ett lagom avstånd mellan fröna. Det finns hjälpmedel som fröband, men vi har aldrig testat sådana.

Vi tänker att det får bli som det blir. Visst, morötter behöver plats för att kunna växa sig kraftiga och fina och när de står för tätt blir resultatet ofta små, taniga rötter eller morötter som växer ihop och slingrar sig kring varandra. Så vi ser till att kontinuerligt gallra så att mer plats ges till plantorna.

Gallring som skörd

Gallring innebär att man tar bort en del plantor för att ge plats åt de rötter som är kvar. Vill man ha stora och raka morötter, är gallring ofta nödvändigt. På ett sätt kan gallring kännas som slöseri om man bara sliter upp små plantor och slänger dem på komposten. Därför har vi börjat se gallringen som en tidig skörd.

Vi väntar oftast med att gallra tills blasten är omkring 20–30 centimeter höga. Då har många av rötterna hunnit bli tillräckligt stora för att kunna ätas som en minimorot. Eftersom morotsblast består av flera stänglar kan det vara svårt att avgöra om det är en stor morot eller flera små som växer tätt. Om vi upptäcker ett kluster, drar vi försiktigt upp den morot som verkar störst – då får vi både mer plats i raden och en ätbar morot. Ibland kan man se överdelen på morötterna och då kan man få ett hum om hur stora de är, men ibland kan man behöva sticka ner fingrarna och känna efter. Ibland går blasten av när man ska dra upp en morot. Antingen kan man låta just den moroten vara kvar i jorden (ny blast brukar växa upp) eller så försöker man lirka upp roten ändå.

Gallring lite i taget

Vi tycker inte att man behöver gallra allt på en gång. Istället tar vi några trångbodda morötter då och då – när vi behöver dem till mellanmål eller middag. I praktiken blir gallringen en tidig skörd. Genom att gallra (skörda) kontinuerligt får de kvarvarande morötterna gradvis mer plats, vilket ger dem möjlighet att växa sig stora och fina.

Om man vill ta till vara på allt på en morotsplanta kan även blasten användas – till exempel i en pesto eller som grönt täckmaterial i trädgårdslandet.

Tips på vad du kan göra med gallrade minimorötterna

  • Ät dem direkt som trädgårdssnacks.
  • Dela dem på längden (eller lämna hela om de är små), stek mjuka i smör eller olja, krydda med salt och hackad persilja. Servera som tillbehör eller i en sallad.
  • Koka i saltat vatten och servera som enkel sidorätt.

Lycka till!

Läs mer om när vi sår morötterna i våra hinkar: Odla morötter i hink – vintersådd, Odla morötter under en minut och skörda minst ett kilo, Vilken jord ska man använda till vintersådderna?, Morotsfluga

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *