Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda zucchini

När är det dags för zucchiniskörd och vad behöver man tänka på. I detta inlägg berättar vi om hur vi tänker och gör när vi skördar.
Många odlare drömmer om att få de mest fantastiska skördar. Man experimenterar med gödsel, jord, växthus och annat för att få så många frukter som möjligt och så stora frukter som det går. När det handlar om zucchini så har växten inte så särskilt krångliga krav. Mycket näring i jorden, en solig plats och mycket vatten. Eftersom zucchini växer väldigt yvigt och tar stor plats har vi den aldrig i ett växthus. Friland eller pallkrage fungerar bäst hos oss.

Den som odlar zucchini för första gången blir ofta väldigt nöjd. Med rätt förutsättningar blir en planta ganska snabbt enorm och när den väl börjat producera frukter är det superenkelt att få gigantiska frukter. Tricket är bara att ge växten mycket vatten och dra ut på skördandet. Ju längre man väntar desto större blir dessa. Jag minns mycket väl mina egna första bjässar. Jag kände mig överväldigad. Väl i köket insåg jag dock ett och annat. Det var väldigt vad skalet var hårt och tjockt och för att inte tala om det enorma fröhuset som i princip upptar hela innandömet, tänkte jag besviket.
I odlandet av zucchini gäller inte devisen: störst är bäst och godast. Vill man ha en god och ordinär zucchini ska man sikta på att skörda fruktern när de är i butiksstorlek, dvs så som de ser ut i butikernas grönsaksdisk. Jag brukar också försöka vara snabb och ta frukter som är strax över 10 cm långa eller strax under. Dessa är ytterst delikata.
Så får man många frukter
För att få många frukter ska man skörda ofta, då produceras nya blommor och därmed också frukter. Får man zucchinifrukter som skrumpnar i toppen sägs det att det beror på dålig pollinering, men jag vet inte helt säkert. Det kan också bero på att plantorna växer i för lite jord och eller i för dåligt gödslad jord. Drabbas man ska man ta bort dem och invänta nya frukter. Misstänker du näringsbrist så bör du gödselvattna plantan / plantorna.
Så här gör du eget gödselvatten på brännässlor och åkerfräken:
Zucchiniblommor är en delikatess
Har man mycket frukter på gång och plantan fortsätter att blomma rikligt kan man lyxa till det med att skörda även blommorna. Zucchiniblommor är mycket goda att fritera och har blivit lite av en trend. När vi besökte Kajodlingen i Göteborg visade de oss en odling där de bara odlar fram zucchiniblommor till en Italiensk restaurang.
Under de senaste 4 åren har bara en sort i våra odlingar, Costata Romanesco.



Den har ett fast fruktkött och en härligt nötig smak. För oss har den allt man kan önska sig. När skördesäsongen sätter igång har vi zucchini till nästan varje måltid. Vi skär den i långa stavar och steker i rapsolja och salt tills den blir näst inte till bränd. På så sätt kommer nötigheten fram lite extra.
Lagring
Vi brukar inte frysa in zucchini. Det beror mest på att vi inte gillar resultatet. Smak och konsistens behålls inte i den mån vi önskar. Däremot kan det fungera hyfsat med att tillaga zucchini i en maträtt som sedan fryses in. För att lagra zucchini brukar vi låta dem ligga på en torr plats i rumstemperatur. De större frukterna med hårdare skal håller sig betydligt längre än man kan tro. En gång höll sig en frukt i 8 månader i vår bokhylla. Den använde vi till en sk falsk ostkaka framåt vårkanten. Har man ett gäng skördade frukter, så kan man med fördel äta upp de minsta först och låta större frukter få lagras längst tid.
När du tillslut behöver äta upp din största frukt, kan du spara på fröerna till nästa års utsäde såvida den är sortäkta och inte korsad.
Här kommer några förslag på recept:
Zucchinimuffins med blåbär
Lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker
Falsk ostkaka med zucchini
Kokosmjölksgryta med Quorn och curry
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda zucchini”
[…] När du tillslut behöver äta upp din största frukt, kan du spara då fröerna till nästa års utsäde såvida den är sortäkta och inte korsad. Här kommer några förslag på recept: Zucchinimuffins med blåbär Lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker Falsk ostkaka med zucchini Kokosmjölksgryta med Quorn och curry Theres Lundén Visa hela svaret […]
Lämna ett svar