Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda tomater

Hos oss är det verkligen högsäsong nu på tomater. Tomatplantor har producerat fram mängder med tomater och vissa av dem kan vi skörda av, medan andra behöver sitta kvar ett tag till.
De tomater vi odlar på Takfarmen växer inte i växthus utan utomhus på terassen. De vi odlar inomhus tog slut i juni så det blir en saknad i ca två månader innan överflödet äntligen är här! Från och med augusti och fram till november sätter vi igång med det stora skördandet och då ligger det tomater nästan överallt i vår lägenhet. Hela tiden förändras utseendet på lagringen vartefter vi fyller på med flera tomater från taken och omgrupperar skördarna.

Vi skördar nästan alla tomater som gröna, vid den här tiden på året. och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Så plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storleken du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder.
Om frosten kommer behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som hunnit växa för lite utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater kan man också använda i tex en grön tacosås.

Få tomaterna att mogna snabbare eller mer långsamt
När en eller ett par tomater börjar slå om till sin mognadsfärg frigörs växthormonet etylen från de som ändrar färg och de kickar igång resten av tomaterna till att börja mogna. Vill du att så många tomater som möjligt ska mogna samtidigt blandar du de som mognar med de gröna. Man kan också lägga mogna äpplen bland tomaterna. Äpplen avger nämligen också etylengas och kan påverka tomaterna att mogna fortare.
Vill du dra ut på mognadsprocessen plockar du bort de tomater som börjar mogna och lägger dem tillsammans och låter de omogna ligga för sig. Att dra ut på mognaden kan vara en fördel om du vill vara självförsörjande på tomater under en lång tid.
För oss blir det otroliga mängder med tomater och anledningen till att vi odlar så mycket är att vår familj äter mat med krossade tomater minst en gång i veckan. Då det mesta av det vi skördar blir till underbara tomatsåser.
Ett varningens ord!
Om tomaterna plötsligt blir bruna och börjar se väldigt oaptitliga ut, kan de ha drabbats av potatisbladmögel. Det händer om man odlar potatis och tomater nära varandra. 2012 drabbades vi av en riktig tomatkatastrof och fick slänga mer än halva skörden. Sedan dess har vi haft tomater och potatisar i helt skilda odlingar.
Här kan ni se en film om hur jag sent på hösten sticklingsförökar tomater för övervintring.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda tomater”
Hvor ser det SKØNT ud! Tak for gode indputs.
Hilsen Maria
Jsg läste i en blogg där en kvinna la sina gröna tomater i en mörk låda vilket gjorde att de mognade långsammare. Tänkte testa det i år med några stycken ☺
Lämna ett svar