Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda rödbetor, gulbetor och andra betor

Odlar du betor i år? Kanske rödbetor, gulbetor, polkabetor eller vitbetor? Då är det kanske tid för skörd just nu. Här berättar vi om skörd och lagring.
Har du tänkt på att vissa rotfrukter växer mer neråt under jordytan och andra växer mer uppåt precis vid jordytan? Det sistnämnda passar bra inpå betors växtsätt. Alla typer av betor, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitbetor, ja även sockerbetor, har sin rotklump vid jordytan. Det spelar ingen roll ifall man skulle försöka kupa betor, de vill ändå inte vara täckta med jord. Men roten, som befinner sig under rotklumpen, den vill såklart neråt i jordens mörker och inhämta näring och vatten.
Det som är riktigt bra med betor, till skillnad från till exempel morötter, är att man ganska lätt kan se dem och därmed följa betornas tillväxt. När man tycker att omkretsen på betan är lagom stor, är det bara att dra upp de exemplar man vill ha. En annan riktigt bra sak med betor är att små betor är precis lika goda som stora, med undantag för de som blommat och fått en träig konsistens (mer om blomning lite längre ner). Skulle man av någon anledning inte få rödbetor att växa till sig, så kan man trösta sig med att blasten kan användas som sallat.



Skördeförfarandet
Det brukar vara ganska lätt att få upp betor, när det är dags för skörd. Ett stadigt tag om blasten och så ett kraftigt men inte för hastigt ryck och så är betan uppe. Ibland går lite blast av, men det gör inget, man ska ju ändå ta loss blasten sedan. Vi tycker det är bra att vrida loss blasten redan i trädgården, så vi kan lägga blasten i komposten direkt. Stora blad använder vi sällan i sallad, det späda passar bättre till sådant.
Tänk på! Rödbetornas saft färgar av sig rejält. Både blast och knöl kan färga av sig om blasten bryts av eller knölen skalas. Bäst är att hålla sig under rinnande vatten när man grejar med rödbetor om man inte vill ha rödlila händer.
Vi brukar aldrig riva upp alla betor i ett svep utan tar alltid endast de vi vill ha. Resten får stå kvar på sin boplats. Vi tycker nämligen att en fuktig jord kan lagra betorna som allra bäst. Vissa menar att betor som blir stående för länge i jorden kan bli träiga, men det har vi inte varit med om så många gånger om vi skördar dem innan november.

Lagra betor i kylskåpet
Vi har tyvärr ingen jordkällare. Om vi hade haft en, hade våra betor kunnat lagras där. Istället får de ligga i vårt kylskåp, i det fall vi tagit upp för många eller om vi skördat i anslutning till vintern. För några år sedan fick vi tips om ett bra knep för lagring i kylskåp som vi sedan dess använt med gott resultat.
Man ta en plastlåda, tex en glasslåda. I botten ställer man ett kaffefat. Det är bra om fatet är så stort som möjligt, men ändå inte behöver stå på sniskan. Därefter häller man lite vatten i plastlådans botten, men inte så mycket att fatet kommer under ytan. Tvättade betor (eller andra rotfrukter) lägger man på fatet och sedan lägger man locket lite på glänt innan lådan får ta plats i kylskåpet. Vattnet i botten av lådan skapar en lagom fuktig miljö för rotfrukter. Med tiden kommer vattenmängden att minska och då behöver man fylla på. Det kan också gå bra att lägga tvättade betor i en plastpåse med några stänk vatten i. Däri kan betorna hålla sig fina några veckor.

Om några betor börjar blomma
Ibland kan det hända att betor får en blomstjälk i blasten. Det brukar inte vara önskvärt. Om det är svulstiga knölar man vill kunna skörda är blomning inte av godo. Oftast beror det på att plantan utsätts för kyla någon gång under sin tillväxt. Det är nämligen så att betor är tvååriga och utvecklar sin rotknöl sitt första år och året därpå, om man inte skördat alltså, så blommar betan och utvecklar frön. Om en beta under sitt första år blommar, är det bäst att skörda så fort som möjligt. Blomningen kan medföra att betan blir lite träig, men har man tur och har varit snabb att skörda märks det inget.
Man kanske kan tänka att det skulle varar roligt med egna frön och låter blomman få utveckla frön istället, men fröodlare brukar hävda att man inte ska föra sådana gener vidare. Man vill ju inte att betor ska blomma för tidigt.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda rödbetor, gulbetor och andra betor”
Intressant tips om lagringen i kylskåp (saknar också jordkällare!). Måste testas i år. Annars har jag grävt en stuka i växthuset för större mängder men både-och är ju inte fel!
Tack för en jättetrevlig blogg och nya infallsvinklar även för en 75-årig odlare!Går det att så rödbetor och andra rotfrukter redan på hösten för tidig skörd. Jag har växt zon 5-4
Lämna ett svar