Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla på friland och pallkrage
Serieodling, vad är det? Det är helt enkelt vår benämning av att odla flera serier av grödor på ett och samma ställe under samma säsong. Jag ska förklara lite närmare hur jag tänker.
Grödor har olika lång utvecklingstid. För vissa tar det lång tid från frö till skörd som tex brysselkål och olika huvudkål. För andra tar det kort tid från sådd till skörd. De med kort utvecklingstid som sallat, spenat, rädisor och rucola kan man så lite i taget mellan vår och höst så att skördeklara plantors plats ger plats åt nya som kan skördas i framtiden. Men man kan också planera för lite rustika och långsammare grödor där resp sort är skapligt snabb så att man kan odla minst två olika grödor på samma plats under samma odlingssäsong. På en del fröfirmors sortbeskrivning av grönsaker står det hur lång tid det tar för en gröda från frö till skörd.
I år har vi odlat vintersallat, vitlök och övervintrat kål i en av de större odlingsbäddarna. När vintersallaten var skördad såddes morötter på samma plats. När all kål var borttagen och uppäten i maj planterades försådda plantor av purjolök och rotselleri. Efter vitlöksskörden i slutet av juli såddes rädisor och koriander. På ett annat ställe hade vi tidig potatis som efter skörd i juli gav plats till förkultiverad grönkål.

Sommarsådda plantor, en del får bo i kruka i växthuset men sallaten Bronze arrowhead till höger ska planteras under september där potatisen tidigare växte.
De snabbaste växterna brukar funka bra att så på plats, medan de som tar lite längre tid på sig behöv-er förkultiveras. För den vane serieodlaren drivs plantor upp i precis rätt tid, så att de kan planteras ut när annat just har skördats. Vid några tillfällen har vi lyckats med att odla och skörda tre grödor efter varandra på samma plats.
När man serieodlar behöver man vara extra noga med två saker. Det ena är att man ska undvika att odla samma grödor efter varandra för att förhindra sjukdomar. Har du skördat tidiga morötter, ska du alltså inte så ett nytt gäng morötter på samma plats, utan välja en annan slags grönsak. Det andra man behöver tänka på är näringen i jorden. Grödan som precis skördats har sugit i sig en mängd näringsämnen ur jorden och om en ny gröda ska växa där behövs tillskott på näring/ gödsel innan nästa sådd eller plantering.

För er som vill producera så mycket mat som möjligt och eller har begränsat med odlingsplats kan det här bli en odlingsteknik man inte kan klara sig utan när man väl börjat praktisera den, dessutom är det ju kul att hålla igång odlandet och så att säga sudda ut tankarna att frösådd hör våren till.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar