Ni slänger väl inte kryddorna

Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddväxter att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi alltid med köpeplantor. 

Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar vi lite av vår intelligens när vi släpar hem sådana plantor om vi jämför med när vi köper kryddplantor från plantskolorna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte!

Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna;  oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.

Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen till att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket! Allt du behöver är några krukor, planteringsjord och gärna något gödsel. Planteringsjord har bara näring som räcker i 3-4 veckor. För att plantan ska ge skörd under en lång tid är det därför bra om jorden berikas med exempelvis fast gödsel av typen pelleterat hönsgödsel eller grönsaksgödsel. Du kan också vattna med flytande gödsel om du inte har fast gödsel.

Kryddor som är lätta att lyckas med är t ex koriander, gräslök, timjan, mejram, oregano, sommarkyndel, basilika och persilja. Det fungerar också med kruksallat. Den enda kryddan som är lite svår att hantera på det här sättet är dill. Se till att du inte klipper för långt ner på kryddorna när du skördar dem första gången. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån.

1. Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två matskedar gödsel och blanda runt.

2. Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar.

3. Fyll på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant.

4. Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset.

Några veckor efter omplanteringen kommer man förhoppningsvis kunna skörda igen.

 

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Ni slänger väl inte kryddorna”

 1. Jaha men det var ju typiskt att det var just dill jag planterade för några veckor sen då 🙂 ser inte ut att gå så bra för den, nej…

 2. Jag är rätt nu på det här med odling så jag funderar på om jag kan använda mig av såjord istället, har nämligen det hemma =).

  1. Tyvärr inte! Såjord är helt ogödslad!

  2. Profilbild för Jens Råberg
   Jens Råberg

   Kompletterat med små mängder utspädd urin borde det gå bra. Mina blommor mår bra och luktar inte.

 3. Ngt tips på eko näring som passar? Har Biodict, men är ju för tomater o chili …

 4. Jag kan verkligen rekommendera den här metoden. Även den nyinköpta plantan kan få ett förlängt liv genom en omedelbar omplantering i större kruka. Den ger då mer även första skörden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *