Din varukorg är för närvarande tom!
Salsa verde – vårt bästa recept

Jag odlar tomatillo endast för att göra salsa verde. Ända från frösådden i april till skörd i september väntar jag på att få smaka den delikata såsen. Jag älskar att vara så nördig. ”Jag odlar därför äter jag” är långt mer passande för mig än Descartes berömda axiom ” Jag tänker därför finns jag”.
Jag hade läst om denna sås i ett flertal tidningar och blivit riktigt intresserad. Ibland när jag läser om recept är det nästan som att jag kan känna smaken, givetvis påhittat och fantiserat men det sker något i det momentet. Jag tror att när jag ställer in mig på ett recept har jag också öppnat en direktväg till mina smaklökar och mitt hjärta. Det kräver egentligen bara att man är nyfiken. Nästa steg för mig är att i möjligaste mån odla alla ingredienser själv och helst gärna huvudingrediensen. Frön var lätt att få tag på och platser att odla dem på hade jag i överflöd.
Tomatillo på Takfarmen 2019
Min första kontakt med tomatillo var smått omkullkastande och på flera plan. Jag kunde inte föreställa mig att dessa tomatliknande buskar skulle utvecklas till mer eller magnifika ( beror på om man binder upp dem rejält) små träd. När sedan frukterna fyllde dess omhuldande skalhölje och prydde de små träden likt hängande små uppochnedvända minipumpor var lyckan total.
Strax påväg in i ugnen
100 % takodlade läckerheter. Det som saknas av ingredienser på den här bilden är lime, salt och koriander. Dessa tre ingredienser tillsätts efter att ovanstående grönsaker blivit ugnsbakade, svalnat samt rensats på dess skal och mixats.
Ingredienser
- 600 g tomatillos
- 4 vitlöksklyftor med skal
- 1 till 2 medelstora gula lökar
- 4 – 6 padronpepparfrukter eller svaga gröna paprikor
- 1 kruka koriander
- 1 – 2 lime
- Ev några starka chilifrukter för tåliga
- Salt efter tycke och smak
- Vatten att späda med till ”lagom konsistens”
Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Skala bort tomatillons prassliga pappersskal och skölj frukterna i ljummet vatten och gnugga bort det eventuella kletiga som finns där under. Skölj av paprikorna/chilifrukterna, skala löken och dela dem i halvor, bryt loss 4 vitlöksklyftor och behåll skalet på. Lägg alla ingredienser i en ugnssäker form gärna med bakplåtspapper under sig och baka i mitten av ugnen på 30 – 50 minuter. Ta ut plåten när du ser att allt är mjukt och låt grönsakerna svalna. Pillra sedan bort chili och paprikornas kärnhus och torrt skal och stavmixa ihop alla grönsaker tillsammans med en kruka koriander och limesaft från en eller två limefrukter. Späd ev med lite vatten om konsistensen bir för tjock. Kan förvaras i kyl upp emot en vecka. Tilsätter du atamon håller salsan ännu längre.
Tänker tacosås och tänk er den grön med en smak av koriander!
Äntligen kan jag njuta av denna gudomligt goda sås som närmast går att jämföra med en grön gazpacho med mängder av små runda frön, med en lagom hetta, rik koriandersmak och en balans mellan surt och salt. Till tacos, tostadas, nachos eller i gräddfilsdippen till fredagschipsen är den bara så underbar. Serveras helst isande kall.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar