Din varukorg är för närvarande tom!
Sallad eller sallat – vad är skillnaden?

Har du blivit knäppt på fingrarna för att du sagt fel någon gång? Det är lätt hänt i odlingssammanhang, särskilt när det gäller ord som sallad och sallat. Vi ska försöka förklara vari skillnaderna består när det gäller dessa två snarlika ord.
Sallat
Sallat är en sorts bladgrönsak. Den kan te sig på olika sätt beroende på växtsätt. Vissa sallater bildar tydliga klotformade huvuden såsom tex isbergssallat. Romansallaten ger också huvuden men dessa är mer ovala i sin form. Plocksallaten blir som en bladrosett där bladen spretar utåt, till skillnad från huvudsallaten vars blad böjer sig inåt. Vissa sallatssorter ger släta blad, andra buckliga och även krusiga blad är vanligt förekommande.

Sallad
Sallad är en benämning på en rätt där flera ingredienser är blandade. Oftast tänker man på en grönsakssallad där ingredienserna är färska tex sallat, gurka, tomat, paprika mm. Sallat är då en av ingredienserna. Men en sallad kan också bestå av tex kokt potatis, örter, lök och någon mejeriprodukt. Då blir det en potatissallad. Tänker man efter finns hur många olika sallader som helst: gurksallad, rödbetssallad, sillsallad, pastasallad, tomatsallad, mimosasallad, fruktsallad mm. Gemensamt för alla sallader verkar vara att de på något vis ska bestå av något från växtriket.
För den petnoga typen är detta med den sista bokstaven (t eller d) något oerhört viktigt, så viktigt att man verbalt gärna flätar till andra som säger fel. Vi är mer av den toleranta sorten och bryr oss inte så mycket. Det viktiga är att man förstår varandra.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Sallad eller sallat – vad är skillnaden?”
Tack för upplysningen! Jag är en finskspråkig och har också funderat på detta och ser nu att min tankegång var rätt. Men varför står det alltid sallad på etiketten då man köper tex. isbergssallat?
Därför att dagens språkvård inte rekommenderar någon skillnad i användning mellan de två orden för oss vanliga dödliga ;). Använder du sallad i båda betydelserna så följer du Svenska akademiens ordlista och Språkrådets rekommendation. Men i odlarvärlden är det förstås skillnad. Och visst är det väl ganska behändigt att veta om man ska få en fräsch grönsaksblandning eller "bara" några gröna blad på tallriken…
Det var nytt for meg at det blir skilt på sallad og sallat i Sverige. På norsk er det enklere, her heter det kun salat, både råvare og matrett 🙂
[…] Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden? och Little Gem – årets godaste […]
Lämna ett svar