Din varukorg är för närvarande tom!
Sallad eller sallat – vad är skillnaden?

Har du blivit knäppt på fingrarna för att du sagt fel någon gång? Det är lätt hänt i odlingssammanhang, särskilt när det gäller ord som sallad och sallat. Vi ska försöka förklara vari skillnaderna består när det gäller dessa två snarlika ord.
Sallat
Sallat är en sorts bladgrönsak. Den kan te sig på olika sätt beroende på växtsätt. Vissa sallater bildar tydliga klotformade huvuden såsom tex isbergssallat. Romansallaten ger också huvuden men dessa är mer ovala i sin form. Plocksallaten blir som en bladrosett där bladen spretar utåt, till skillnad från huvudsallaten vars blad böjer sig inåt. Vissa sallatssorter ger släta blad, andra buckliga och även krusiga blad är vanligt förekommande.

Sallad
Sallad är en benämning på en rätt där flera ingredienser är blandade. Oftast tänker man på en grönsakssallad där ingredienserna är färska tex sallat, gurka, tomat, paprika mm. Sallat är då en av ingredienserna. Men en sallad kan också bestå av tex kokt potatis, örter, lök och någon mejeriprodukt. Då blir det en potatissallad. Tänker man efter finns hur många olika sallader som helst: gurksallad, rödbetssallad, sillsallad, pastasallad, tomatsallad, mimosasallad, fruktsallad mm. Gemensamt för alla sallader verkar vara att de på något vis ska bestå av något från växtriket.
För den petnoga typen är detta med den sista bokstaven (t eller d) något oerhört viktigt, så viktigt att man verbalt gärna flätar till andra som säger fel. Vi är mer av den toleranta sorten och bryr oss inte så mycket. Det viktiga är att man förstår varandra.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Sallad eller sallat – vad är skillnaden?”
Tack för upplysningen! Jag är en finskspråkig och har också funderat på detta och ser nu att min tankegång var rätt. Men varför står det alltid sallad på etiketten då man köper tex. isbergssallat?
Därför att dagens språkvård inte rekommenderar någon skillnad i användning mellan de två orden för oss vanliga dödliga ;). Använder du sallad i båda betydelserna så följer du Svenska akademiens ordlista och Språkrådets rekommendation. Men i odlarvärlden är det förstås skillnad. Och visst är det väl ganska behändigt att veta om man ska få en fräsch grönsaksblandning eller "bara" några gröna blad på tallriken…
Det var nytt for meg at det blir skilt på sallad og sallat i Sverige. På norsk er det enklere, her heter det kun salat, både råvare og matrett 🙂
[…] Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden? och Little Gem – årets godaste […]
Lämna ett svar