Din varukorg är för närvarande tom!
Saftig rabarberkaka med smak av citron

Efter att vi gjort rabarberlemonad kom idén att ta tillvara rabarber- och citronskräpet och göra en kaka utav det i stället. Resultatet blev en mycket saftig och god rabarberkaka. Kakan är mjölkfri.
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl socker + lite till formen
- 3 dl mjöl
- 4 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 3,5 dl rabarber- och citronkompott, tex från saft– eller lemonadtillverkning
- Lite florsocker att sikta över vid servering.
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och sockra en stor sockerkaksform eller två mindre. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke/skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda tills smeten är jämn. Tillsätt rabarber- och citronkompotten och blanda väl. Hälls meten i formen/formarna och grädda kakan gyllengul i ca 45 minuter, i nedre delen av ugnen.
Denna rabarberkaka är god att äta som den är, men en liten klick vispgrädde eller vaniljsås kan också var gott till.

Tips!
Om du inte gjort någon lemonad eller saft kan du göra en kompott ändå att använda. Skiva rabarber tunt, 300-400 gram. Lägg i en kastrull med 0,5-1 dl socker och 2 dl vatten. Låt koka i fem minuter. Låt svalna och pressa i saften från en liten citron. För mer citronsmak kan cesten också rivas ner. Sila eventuellt av lite vätska, ifall kompottens volym är mer än 3,5 dl.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Saftig rabarberkaka med smak av citron”
Vilken makalöst god kaka! Och så fiffigt att använda ”kompotten” som blir över efter att man gjort lemonaden.
Lämna ett svar