Din varukorg är för närvarande tom!
Så här njuter vi av sötpotatis

Sötpotatis är en relativt lättodlad växt om du odlar den i odlingszon 1 – 3. De senaste två åren har vi odlat egen sötpotatis på takfarmen i centrala Västerås och det är en fantastisk känsla att kunna skörda en sådan här exotisk växt i mellansverige. Här berättar vi om vad vi gör med den i köket.
Jag älskar sötpotatis och mitt första smakminne av denna speciella knöl är en sötpotatis och marshmallowpaj som min mamma lagade till en Thanksgiving middag efter att hon hade varit i USA och inspirerats. Det var verkligen en söt och god paj som vi njöt av till en ugnstekt kalkon. Kalkonen var fylld med selleri och kastanjestuffing och jag minns fortfarande än idag hur alla dessa smaker harmonierade. Där och då var det inte det lättaste att få tag på exotiska grönsaker i Sverige. Det fanns en plats i Mellansverige och det var i Hötorgshallen i Stockholm. Var det något speciellt man skulle ha tag på så var det dit man begav sig och fanns det inte där så fanns det inte någon annanstans i Sverige. Annat är det ju nu, sötpotatis kan man hitta överallt och till ganska bra priser, ja riktigt bra priser. I ett tidigare inlägg har vi berättat hur vi odlar sötpotatis i Sverige.
Hur jag njuter den och varför
Sötpotatis är god både som rå, kokt, friterad och ugnsbakad. Att bara göra en dipp på mosad sötpotatis med lite smör och ev några droppar lime är sagolikt gott. Att steka den halvmjuk till egna tomater och en krämig äggröra är fashinerande gott och att göra en sallad med rå sötpotatis tillsammans med skalad gurka, rostade sesamfrön och med en dressing bestående av japansk soja och risvinäger är otroligt gott och en riktigt fin sidorätt till sushi.

Att sötpotatisen blivit betydligt vanligare i våra livsmedelsaffärer de senaste 10 åren beror dels på den allmänna mångfalden av nya produkter, konsumtionen i stort, men kanske beror dess populäritet mest på att den fått ett betydligt bättre ryckte än potatis, om man vill äta mat med lågt glykokemiskt index, GI-värde. Men den är faktiskt inte så fantastiskt bra i detta hänseende som många tror, alltså inte superbra. GI-värdet för sötpotatis ligger på 54 och för vanlig potatis på 63, så det är ju inte revolutionerande mycket lägre direkt. Men det är inte därför jag äter sötpotatis, det är framför allt för den goda smakens skull. När man nu kan odla den i sin egen odling blir den ju dessutom otroligt mycket mer klimatsmartare än knölarna man handlar i affären som transporterats hit från fjärran länder. Om du odlar den själv vill jag att du minns det här noga. Skördad sötpotatis ska lagras i rumstemperatur, inte i kylskåpet.
Friterad sötpotatis
Ingredienser
2-3 stora sötpotatisar
0,5-1 liter neutral olja
Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och behåll sedan värmen på. Skala 2-3 stora sötpotatisar och skär dem i skivor på längden. Skär dem därefter i långa stavar. Fritera 10 stavar i taget och ta upp dem när du tycker att de fått lagom med färg. Låt dem rinna av på ett papper och salta dem medans de är varma.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar