Din varukorg är för närvarande tom!
Så får vi läckra och stora sallatsplantor

Vill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla knep om hur du också kan få stora sallatsplantor.
När vi växte upp och hjälpte våra mammor och mormödrar i grönsakslandet, var det raka rader som gällde. Varje rad hade sin egen grönsak – persilja i en rad, dill i nästa, morötter i den tredje och så den där raden med ljusa, ekbladsliknande sallatsblad som vi så gärna ville plocka av. Vi plockade sallat efter behov och tyckte alltid att det var lite märkligt att sallaten vi odlade aldrig blev lika stor, saftig och härlig som den man köpte i affären.


Vårt första försök – så tätt vi kunde
När vi själva började odla sallat ville vi göra på samma sätt som vi sett och lärt oss – så fröna tätt, tätt på rad. Vi strödde dem så nära varandra som möjligt för att inte slösa med plats. Resultatet blev helt okej och vi fick sallat, men den blev aldrig riktigt så stor och frodig som vi drömt om, och definitivt inte lika maffig som på bilden på fröpåsen.
Lästips: Gott med sallat – våra bästa sallatsrecept

En oväntad insikt – ge sallaten plats att växa
En dag var vi på en odlingsföreläsning med Åke Truedsson, en riktig expert på odling, och fick en viktig lärdom. Han berättade att sallatsplantor faktiskt behöver mer utrymme än man kanske tror. Om man planterar dem med ett avstånd på cirka 30 centimeter mellan varje planta, får varje sallatsplanta möjlighet att breda ut sig ordentligt och växa sig stor och stark. Plötsligt föll allt på plats!
Vårt nya sätt att odla sallat
Vi bestämde oss för att testa Åkes metod. Först bredsådde vi frön i en plastask fylld med planteringsjord och ställde den i växthuset där plantorna kunde njuta av solljuset. När de små plantorna nådde ungefär 5–10 centimeter, plockade vi försiktigt upp dem och planterade om varje planta i en egen kruka. Sallaten började snabbt buska till sig och växa fint.
Efter några veckor var det dags för nästa steg – att plantera ut dem i odlingen. Vi såg till att hålla ett generöst avstånd på ca 30 centimeter mellan varje planta, precis som Åke rekommenderat. Eftersom vi samodlar många olika grönsaker på våra ytor, placerade vi ut sallaten lite här och var i odlingen, men alltid med tillräckligt med plats för att den skulle kunna växa utan konkurrens från andra växter.



Åke hade rätt
Resultatet blev fantastiskt! Vi blev faktiskt förvånade över hur stora plantorna kunde bli. Allt tack vare att de fick mer plats att växa på. Det kändes nästan lite dumt när vi tänkte tillbaka på våra tidigare odlingar. Då hade vi satt plantorna så tätt att de knappt fick en chans att utvecklas ordentligt.
Sallat är visserligen inte särskilt näringskrävande. Men det säger sig självt att en ensam planta, med gott om utrymme, får mycket mer näring och vatten. Det är en stor skillnad jämfört med att dela jorden med tjugo andra. När vi nu ser tillbaka på våra tätt sådda rader, inser vi att vi tvingade plantorna att konkurrera för mycket. Ingen av dem fick riktigt det den behövde för att må bra.
Lästips för sammarsådd: Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst


Tips för dig som redan sått tätt
Om du redan har sått sallatsfrön tätt, och vill ha stora sallatsplantor, kan du prova att försiktigt pilla upp några plantor och separera dem. De kan planteras om i egna krukor för att senare sättas ut på en plats där de får gott om utrymme. Eller så kan du plantera ut dem direkt på en annan plats i trädgården där de får växa ifred. Kom ihåg att ge dem rikligt med vatten både vid planteringen och under hela växtsäsongen, så att de trivs och utvecklas på bästa sätt. Kan du tajma in några skuggiga dagar om du planterar ut dem direkt är överlevnadschansen större än när det är full sol. I annat fall behöver man ofta skugga dem då nyplanterade sallatsplantor är känsliga för starkt solsken innan de utvecklat ett stort rotsystem.
Att odla sallat på det här sättet har verkligen gjort skillnad för oss – plötsligt får vi stora sallats plantor som är härliga att skörda och njuta av. Det är en liten förändring som ger stora resultat och gör odlingsglädjen ännu större!
Lästips: Skörda sallat och få mer skörd och Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
Se till att vattna!
Det finns en viss risk att sallat, oavsett hur stor och fin den är, smakar lite beskt. Det beror oftast på att man har vattnat för sparsamt. Sallat älskar vatten. Det finns vissa sorter som är mindre benägna att utveckla bitterhet än andra. Exempel på bitterfria sallatssorter är Bronze Arrowhead, Jerico och Little Gem.
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck




Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Så får vi läckra och stora sallatsplantor”
Tack… nu ska jag också få stora salladsblad🙏 så lärorikt och bra tipps jag får av dig.🥬🥬🥗
Lämna ett svar