Din varukorg är för närvarande tom!
Rotselleri – utplantering

Rotselleri, denna drottning av rorfrukter! Första gången man odlar rotselleri är det lätt att man blir lite rädd och samtidigt förundrad. Va!? Är de där pyttesmåplantorna verkligen rotselleri eller är det något ogräs i såjorden? Kontrasten mellan liten planta och den rotknöl man sedan skördar är enorm!
Man kan verkligen inte jämföra köpt rotselleri, med den man odlar själv. I butikerna finner man oftast torra och förkrympta exemplar. De man odlar själv blir mjälla, saftiga och sagolikt goda. När vi beställer frön till en gröda brukar vi alltid fundera på vilka maträtter vi ska laga på skörden. Första gången vi sådde våra rotsellerifrön såg vi framför oss goda soppor och grytor, särskilt den med harissakryddningen. Men det som kom att göra störst intryck på oss var när vi skördade vår första rotselleriknöl, skalade den, skar den i centimetertjocka skivor och stekte den i rapsolja med lite örtsalt. Sedan dess äter vi alltid årets första knölar på det här sättet.
Friland (s 256)
______________________
Du behöver:
Plantor
Gödsel: grönsaksgödsel eller brunnen gödsel från ko, höns eller häst.
Organiskt material: kompost, gräsklipp, ogräsrens eller löv.
Gödselvatten
Vedaska till gödselvattningen.
______________________
1. Ny jord. Läs s 254 om du behöver skapa ny jord för pallkragar.
1. Befintlig jord. Om du ska odla i befintlig jord i pallkrage eller på friland börjar du med att kontrollera att jordtemperaturen är minst 13 grader. Rensa bort allt ogräs. Luckra sedan upp jorden med t ex en grep, ca 20–30 cm djupt. Blanda i kompostjord och gödsel: räkna med 10–40 liter kompostjord per kvadratmeter (om du använder bokashikompost läser du mer på s 282). Pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel ska doseras enligt anvisning på respektive förpackning. Ska du använda brunnen gödsel tar 3 kg per kvadratmeter.
2. Plantera plantorna med ca 30 cm avstånd. Om du planterar i rader bör avståndet vara 40 cm.
3. Vattna direkt efter planteringen och därefter 2–3 gånger i veckan. Vattna 2–5 liter kring varje planta. Odlar du flera plantor bredvid varandra i pallkrage eller på friland vattnar du 10–30 liter vatten per kvadratmeter. Rotsellerin har ett kraftigt rotsystem och får den rejält med vatten i början av säsongen klarar den sig med mindre sen.
4. Täck jordytan med organiskt material som gräsklipp, löv eller ogräsrens så behåller jorden fukten, ogräset hämmas och näring tillförs.
5. Rotsellerins tillväxt är som störst under augusti–september och den behöver då tillskott av gödselvatten vid 2–3 tillfällen. För bästa resultat gör du ditt gödselvatten tre gånger starkare genom att späda det med en mindre mängd vatten och dessutom tillsätta 1 dl vedaska till varje 10 liter. Var noga med att vattna jorden med vanligt vatten innan du gödselvattnar med detta starka medel.

Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Rotselleri – utplantering”
Odlar rotselleri för första gången i år. Håller lite andan när jag vattnar de pluttiga små sakerna som kommit upp. Känns som risken är överhängande att jag råkar ta kål på dem. Hur stora brukar ni låta dem bli innan ni planerar om dem?
Lämna ett svar