Din varukorg är för närvarande tom!
Rosettkål med Saint Agur

Det här är ett av mina färska och egenodlade lunchtillbehör mitt i vintern. Rosettkålen Atum Star, blomsterkål eller flower sprout som den också kallas, är en underbart läcker grönsak som ger skörd under de kallaste månaderna.
I februari är de flesta grönsaker redan skördade, begravda i snön eller ligger förseglade i jorden med ett lock av tjäle. Rosettkålen står dock stolt kvar med sina stockar i trädgårdslanden och pockar på uppmärksamhet. Det är meningen att den här växten ska stå kvar då dess stora skördeperiod ligger mellan november och mars. Rosettkål är som en variant av brysselkål men med mycket mindre beska och med ett utseende som får de flesta att tappa hakan. Gröna öppna huvuden med blågröna och purpurfärgade inslag. Typ några snäpp vackrare än vanlig brysselkål.

Skördas sent och efter behov
Jag skördar rosettkålen löpande vartefter jag använder den i köket. Oftast förvarar jag dem i en ask eller i en papperspåse i kylen och skördar därifrån under ca en vecka. När man skördar grönsaker i minusgrader är det en god idé att stoppa in dem i kylskåpet direkt när man kommit in med dem. Frysta grönsaker bör alltid tinas långsamt.

Knaperstekt rosettkål med Saint Agur créme
Ingredienser
- Ett gäng rosettkålshuvuden
- Rapsolja
- salt
- Gräddfil
- En ost av sorten Saint Agur
Gör så här: Blanda 2 delar gräddfil med 1 del ost och ev lite salt. Mosa med en gaffel så att de blandas väl. Skär rosettkålen mitt itu. Sätt på en stekpanna på den näst högsta värmen och lägg rosettkål halvorna med snittytan nedåt och låt dem bli knapriga och få färg. Vänd sedan halvorna och låt dem stekas på dess buskiga yta en stund. Båda sidorna ska saltas. När du anser att de halva buketterna är klara stjälper du upp dem på en tallrik och njuter dem tillsammans med Saint agurdippen. Det här är så lyxigt gott och snittytan på kålen blir oftast chipsknapriga och dess brända smak ihop med mögelostens fylliga aromer får tungan att dansa efter mer.
Rosettkål är verkligen ett bra exempel på en gröda vi odlar för dess underbara smak. Man kan även köpa dessa rosettkålsbuketter i välsorterade livsmedelsaffärer. Men ärligt, är inte det hemodlade att föredra då ens egen ansträngning ger en smak köpegrönsaker aldrig kan ge?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rosettkål med Saint Agur”
Var hittar du rosettkålfrö?
Weibulls har och även Nelson, men då under namnet blomsterkål.
Lämna ett svar