Rödkål med kummin

Rödkål är ett måste för mig på julafton men jag njuter gärna denna delikata sidorätt både innan och efter den 24 december.  Det här är ett recept som även fungerar för vegetarianer då rödkålen inte innehåller något skinkspad. 

Visst är det lite märkligt att den här sidorätten bara heter ”rödkål” som grönsaken den baseras på? Kan vi istället döpa den till julrödkål för att hålla isär begreppen? När jag var ung fick jag smaka en av de ljuvligaste julrödkålar man kan tänka sig. Innan hade jag bara kommit i kontakt med färdigkokt rödkål på burk och som jag där och då lärt mig att tycka väldigt mycket om. Men det var inte förrän jag fick smaka Uta Jacobs hemkokta rödkål som mina smaklökar fick smaka den ljuvligaste kålen av de alla. Hon kryddade den nämligen med kummin och gjorde den från grunden på färsk rödkål.

Det här receptet är ett försök till att efterskapa Utas goda julrödkål. I mitt recept använder jag vinterskördad spetskål av sorten Kalibos, egen sirap från sockerrören vi odlade på takfarmen under sommaren, kummin från pallkragen bredvid, hemgjord äppelcidervinäger, egenkokt vinbärssaft och några härligt syrliga Aromaäpplen som vi fick av Börje och Annika, våra odlarvänner vid skogsträdgården.

Ingredienser

  • 500g röd spetskål
  • 25 g smör
  • 2- 3 msk rapsolja
  • 2 medelstora äpplen
  •  1 rödlök, modell mindre
  • 0,5 dl sirap
  • 1 msk kumminfrön
  • 1-2 tsk salt
  • 1 dl koncentrerad vinbärssaft
  • 1,5 dl öl
  • 1 grönsakbuljongtärning

Gör så här: Strimla rödkålen, rödlöken och de skalade och urkärnade äpplena på en mandolin. Fräs därefter ingredienserna i smöret och rapsoljan på medelvärme så att de mjuknar och det börjar att dofta gott. Häll därefter i öl, saft, sirap, salt, kummin och buljongtärningen. Låt det småsjuda på medelvärme med lock på i ca en timme. Rör då och då så att det inte fastnar och bränns. Späd med lite vatten om du tycker att det ser torrt ut. Förvara rödkålen svalt, den håller i flera dagar i kylen. Vill du ha en mindre söt julrödkål kan du strunta i sirapen och istället ta lite mer öl.

Lycka till / Johannes


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Rödkål med kummin”

  1. Vilken öl passar bäst?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi tog en mörk lager. Men det passar nog bra med vilken öl som helst.

      1. Tack, då ska jag prova mej fram 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *