Din varukorg är för närvarande tom!
Rödkål med kummin
Rödkål är ett måste för mig på julafton men jag njuter gärna denna delikata sidorätt både innan och efter den 24 december. Det här är ett recept som även fungerar för vegetarianer då rödkålen inte innehåller något skinkspad.
Visst är det lite märkligt att den här sidorätten bara heter ”rödkål” som grönsaken den baseras på? Kan vi istället döpa den till julrödkål för att hålla isär begreppen? När jag var ung fick jag smaka en av de ljuvligaste julrödkålar man kan tänka sig. Innan hade jag bara kommit i kontakt med färdigkokt rödkål på burk och som jag där och då lärt mig att tycka väldigt mycket om. Men det var inte förrän jag fick smaka Uta Jacobs hemkokta rödkål som mina smaklökar fick smaka den ljuvligaste kålen av de alla. Hon kryddade den nämligen med kummin och gjorde den från grunden på färsk rödkål.
Det här receptet är ett försök till att efterskapa Utas goda julrödkål. I mitt recept använder jag vinterskördad spetskål av sorten Kalibos, egen sirap från sockerrören vi odlade på takfarmen under sommaren, kummin från pallkragen bredvid, hemgjord äppelcidervinäger, egenkokt vinbärssaft och några härligt syrliga Aromaäpplen som vi fick av Börje och Annika, våra odlarvänner vid skogsträdgården.
Ingredienser
- 500g röd spetskål
- 25 g smör
- 2- 3 msk rapsolja
- 2 medelstora äpplen
- 1 rödlök, modell mindre
- 0,5 dl sirap
- 1 msk kumminfrön
- 1-2 tsk salt
- 1 dl koncentrerad vinbärssaft
- 1,5 dl öl
- 1 grönsakbuljongtärning
Gör så här: Strimla rödkålen, rödlöken och de skalade och urkärnade äpplena på en mandolin. Fräs därefter ingredienserna i smöret och rapsoljan på medelvärme så att de mjuknar och det börjar att dofta gott. Häll därefter i öl, saft, sirap, salt, kummin och buljongtärningen. Låt det småsjuda på medelvärme med lock på i ca en timme. Rör då och då så att det inte fastnar och bränns. Späd med lite vatten om du tycker att det ser torrt ut. Förvara rödkålen svalt, den håller i flera dagar i kylen. Vill du ha en mindre söt julrödkål kan du strunta i sirapen och istället ta lite mer öl.
Lycka till / Johannes
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Rödkål med kummin”
Vilken öl passar bäst?
Vi tog en mörk lager. Men det passar nog bra med vilken öl som helst.
Tack, då ska jag prova mej fram 😀
Lämna ett svar