Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor

Risotto med svartkål Farbror Grön

Denna risotto är baserad på det italienska carnaroliriset och får en extra tyngd och mustighet av svartkålen. Tillsammans med de citronsyrliga gulbetorna och den krämiga getfetaosten får tungan allt man kan önska av en måltid.

Ingredienser till 2 personer
3 rejäla svartkålsblad
2 dl carnaroliris
1 liten till medelstor gul lök
1 tsk rårörsocker
1,5- 2 tsk grönsaksbuljong
4,5-5 dl vatten
2-6 msk vitt ekologiskt vin
100 g finriven parmesan
0,2-0,6 dl rapsolja
6-7 nykokta gulbetor
1/4 inlagd citron eller 3 msk citronsaft
Ca 0,5 dl olivolja
2 msk Äppelcidervinäger
100 g finriven parmesan
Örtsalt efter tycke och smak

Gör så här: Koka gulbetorna med skalet på på tills de nästan blivit helt mjuka. Dra av skalet och skär dem i 0,5 cm stora skivor. Finhacka den inlagda citronen och blanda med olivoljan, äppelcidervinäger och lite örtsalt. Häll över citronoljeblandningen över de varma gulbetorna och ställ dem svalt. Skölj och finhacka svartkålen och löken. Fräs dem på medelhög värme i rapsoljan i ca fem minuter, häll därefter ner riset. Sänk värmen ett eller ett par steg och fräs allting under omrörning tills det börjar bli torrt.

Häll därefter i allt vin och buljong och spä under omrörning med vattnet när det blir torrt, se till att det aldrig bränns vid. Spä sedan lite i taget så att vattnet går in i riset tills vattnet är slut och du tycker att riset har fått en bra konsistens. Ta av riset från plattan och sätt på locket och låt riset stå i 5-10 minuter. Blanda sedan i den finrivna parmesanen och spä eventuellt med lite vatten tills du får en lagom fast eller krämig konsistens på risotton. Salta och peppra efter smak och tycke.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *