Din varukorg är för närvarande tom!
Pumpasoppa med kokosgrädde och rostad kokos

På början av 2000-talet så kom jag i kontakt med vegetarisk ayurvedisk mat på resturangen Govindas i Stockholm. Det var en ny värld som öppnades för mina smaklökar och det var kärlek vid första tuggan. Sedan dess lagar jag sådan här mat då och då. Att blanda i lök och vitlök tillsamman med hing är inget man gör i denna matlagningstradition utan det är något jag tillfört själv, för att jag tycker att den här soppan vinner på det. Så ta fram pumpan som legat i din bokhylla hela vintern och laga något riktigt riktigt gott.
Ingredienser
900 g pumpa
0,5 dl raps olja
Ghee ( kan ersättas med neutral eller rapsolja om du vill ha en 100% vegansk soppa)
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
6,5 dl vatten
1 burk kokosgrädde
2-3 msk grönsaksbuljong
1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hel spiskummin
2 tsk svarta senapsfrön
2 kryddmått hing ( asafoetica)
1 tsk malen gurkmeja
Rostade kokoschips (att garnera med)
Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem eller ha dem som snacks. Några kan du torka till eget utsäde om du vill odla egen pumpa ). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs pumpan tills den börjar bli mjuk, häll i vattnet och buljongen. Fräs nu lök och vitlök tills löken blivit genomskinlig i en panna för sig och stjälp i lökblandningen i soppan och låt det koka i 30-60 min tills pumpan är riktigt mjuk. Stavmixa soppan till ”lagom” konsistens och häll i kokosgrädden. Hetta nu upp 2-3 msk ghee i en tjock-bottnad kastrull, se till att ha locket tillgängligt. När det börjar bli varmt så häll i senapsfröna och lägg på locket,låt dem vara där i 10-20 sekunder häll därefter i 1-2 tsk hel spiskummin och lägg på locket igen. Nu kommer kryddorna att poppa och det gäller att så många som möjligt får poppa utan att bli brända, när du tycker att det ser lite för brunt ut som att det håller på att brännas vid så häller du ner ghee och krydd-blandningen i soppan. Häll därefter ner malen spiskummin, gurkmeja och hing. Låt koka i 10-20 min och smaka av med salt och ev buljong. Är soppan för tjock så spä soppan till en ”lagom” konsistens. Som alla soppor så blir också den här ännu godare efter en eller ett par dagar i kylen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar