Vå gemensamma kraft med skötsel och vattning under sommaren börjar nu ge frukt. Det känns ju fantastiskt. Varje gång man kommer till Prästgatan-odlingen upptäcker man ett nytt fruktämne eller blommor. Flera av grönsakerna vi odlar kan börja skördas så smått.
En annan rolig sak med odlingen är att den väcker ett sådant stort intresse. Förbipasserande stannar ofta till och tittar, frågar och ibland får de sig en rundvisning bland grödorna. De tycker att det är ett fantastiskt initiativ och vi hoppas såklart att vi blir fler stadsodlare här i Västerås.
Den här auberginesortern ger smala avlånga frukter. Både väldigt god och dekorativ. Dessutom är den inte lika stor som ”vanlig” aubergine och passar således väldigt bra när man inte behöver så mycket aubergine i sin mat. Jag brukar skiva upp en frukt, fräsa den i olja med vitlök och därefter göra omelett.
Mest uppmärksammand blir nog den är slingrande Malabarspenaten. Vi har den också i vårt vardagsfönster. Där är växten mer grön och bladen större. Men här där den får sol större delen av dagen blir den mer kompakt med härligt purpurfärgade stjälkar. De som kommer förbi tycker att den är så snygg och att den kan ätas gör växten ännu mer omtyckt. Bladen är ganska köttiga och de kan ätas som vanlig spenat.
Här nedan finns bilder på lite annat som också börjar bli skördeklart.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Vår dotter fann ett recept på sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm av Hanna Freed på tiktok som i sin tur hittade det hos Frida Skattberg, och tog några skärmdumpar och skickade till mig. Dessa… Läs mer: Sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm
Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen… Läs mer: Jag ville visa hur vi äter surströmming!
Nu har Impecta Fröhandel släppt 2025 års nyheter och vi har kikat på de nya sorterna. Här presenterar vi några vi blev nyfikna på att odla nästa år och varför. 2025 fyller ovan… Läs mer: Frönyheter Impecta fröhandel 2025
Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det… Läs mer: Odla till det egna julbordet
Nu kom kylan även till oss! Jag lurade mig även i år genom att tro att hösten skulle vara lite lugnare än våren och sommaren. Men denna höst har varit som de flesta… Läs mer: Nu kom kylan även till oss!
Varje år sedan vi var små har vi ätit julbord. Något år har vi förstås varit på resande fot och då har det väl inte blivit julmat på samma sätt som när vi… Läs mer: Våra julbordsminnen
Mormors kumminknäcke har varit ett stående inslag på släktkalas när jag var barn. Var det ursprungliga receptet finns vet jag inte, men detta är det närmaste jag kan komma. Kumminknäcke passar lika bra… Läs mer: Kumminknäcke på mormors vis
Hej, så glad att jag hittade hit och ännu gladare blir jag om du tittar in på min blogg och säger vad du vet om mina auberginer???? Vilken växtkraft det är hos dig! Ser verkligen fint ut. /Lotta
Lämna ett svar