Din varukorg är för närvarande tom!
Potatissallad – på 5 olika vis

Potatissallad- så himla gott! Här har vi samlat våra godaste potatissallader.
Det viktigaste när man gör en potatissallad är att potatisen inte är överkokt. Det är också viktigt att salladen få stå i kylen någon timme innan servering så att potatisen får dra till sig alla smaker. Om salladen händelsevis inte skulle ätas upp vid ett tillfälle går det alldeles utmärkt att spara den i kylen i några dagar. Bli inte förvånad om salladen är ännu godare dagen efter.
Potatissallad med morot och vitkål

Ingredienser 4 portioner
Vinägrett:
½ dl äppelcidervinäger
1½ dl rapsolja
1-2 msk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Örtsalt
Salladen:
1 kg fast potatis, gärna Cerie
1 litet färskt kålhuvud eller ½ vitkålshuvud
2-3 morötter
1 liten röd lök
Tamarikryddade mandlar
Gör så här: Koka potatisen och låten den svalna. Bland ingredienserna till vinägretten. Skär kålen i bitar och separera varje blad. Finhacka löken. Skär tunna slantar av morötterna. Det blir särskilt fint om de skärs på snedden. Blanda salladen och ös över vinägretten. Det ska var a mycket vinägrett för då bli kålen mjuk och god. Låt salladen stå någon timmer och suga åt sig vinägretten. Blanda runt då och då.
Enkel och god potatissallad

Denna sallad passar perfekt på buffén till jul, påsk och midsommar eller som ett tillbehör till något grillat. Är man fler än fyra vuxna personer behöver receptet kanske dubblas.
Ingredienser till en liten karott
- 500 g kokt kall potatis (fast)
- 250 g creme fraiche
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk senap
- 1 liten rödlök
- 2 msk hackad dill
- 3 msk kapris
- 2 msk finhackat äpple
- 2 msk hackad ättiksgurka
- örtsalt
- någon nypa svartpeppar
Gör så här: Koka potatisen med skalet på. Se för all del till att potatisen inte blir överkokt. Låt potatisen svalna. Finhacka den röda löken, gurkan och äpplet. Blanda crème fraîche, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en skål. Blanda sedan ner två tredjedelar av löken, all gurka och äpple, 2 msk kapris i crème fraîche blandningen. Skär den svalna potatisen i tärningar och lägg ner i skålen och blanda väl. Garnera med resten av rödlöken och kaprisen och strö gärna över lite dill.
Somrig potatissallad

Tänk att kunna gå till grönsakslandet, hämta sina råvaror och kunna skapa en härlig sommarlunch.
Ingredienser 3-4 personer
800g färsk potatis
ett knippe dill
ett knippe persilja
silverlök efter eget tycke
några stora sallatsblad
3-4 msk ljus vinäger (äppelcidervinäger)
1,5 dl oliv- eller rapsolja
2 msk dijonsenap
örtsalt
Gör så här: Borsta potatisen och koka den. När den svalnat, kan man dela potatisen i mindre bitar i en skål. Tillsätt finhackad lök, dill och persilja. Riv ner salladen i mindre bitar. Blanda vinäger, olja och senap i en skål med salt och häll över potatissalladen. Blanda runt försiktigt, gärna med en slickepott. Smaka av med mer salt om det behövs. Garnera gärna med den ätbara kryddtagetes-blomman.
Potatissallad med örter

Varje sommar brukar vi göra minst en omgång av denna potatissallad. Salladen blir som allra bäst om man gör den några timmar innan den ska ätas eller helst dagen innan.
Ingredienser 4 portioner
1,5 kg kokt färsk potatis
2-4 msk kapris
1 dl inlagd gurka
1 st purjolök eller rödlök
1 knippe färsk dill
1 knippe färsk persilja
Vinägrett:
3-4 msk dijonsenap
1 dl äppelcidervinäger
2 dl rapsolja
salt och vitpeppar
Gör så här: Koka färskpotatsien välborstad. Hacka gurkan, löken och örterna. Skär potatisen i halvor och blada den med hacket. Blanda ingredienserna till vinägretten i en skål. Smaksätt med salt och vitpeppar. Häll vinägretten över potatisen och rör ihop försiktigt. Förslagsvis med en slickepott, så är risken mindre att potatisen går sönder. Låt stå kallt i några timmar. Servera gärna som en rätt till midsommarlunchen. Den är god att äta dagen efter också, så har smakerna blandat sig på ett härligt sätt.
Potatissallad med basilika och parmesan

I denna sallad har vi blandat ingredienser man mest förknippar med Italien, tex olivolja, parmesan och basilika. På bilden kan man se rostade pinjenötter, men man kan lika gärna rosta solroskärnor eller pumpakärnor.
Potatissalladen passar utmärkt till grillbuffen eller till picknicken – lika god nygjord som kylskåpskall!
Ingredienser till 4 personer
- 1 kg små färskpotatisar
- ½ dl solroskärnor eller pinjenötter
- ½-1 dl riven parmesan
- basilikablad
Vinägrett
- 1 dl finhackad färsk basilika
- 1 dl olivolja
- ½ dl vinäger
- 2 pressade vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här: Borsta potatisen väl och koka med skalen på. Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma väl avrunna potatisen och låt kallna. Rosta pinjenötterna/solroskärnorna i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och grovt strimlade basilikablad i salladen. Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar