Din varukorg är för närvarande tom!
Pizzasallad
Ibland får jag för mig att göra min egna pizzasallad. Det är verkligen en lyx i vårt hem att äta den till hemgjorda pizza. Alla i vår familj älskar den, stora som små. Salladen kan också sparas i upp till en vecka i kylskåpet och blir nästan godare när det fått stå någon dag. Därför brukar jag passa på att göra ganska mycket. Vi har smakat många olika slags hemmagjorda vitkålssallader och ändå inte tyckt att de varit lika goda som pizzerians. Men så en dag fick jag smaka en underbar variant hos min syster och så fick jag en lektion. Det viktiga är att ha mycket olja och vinäger så att all vitkål blir indränkt. Minns inte riktigt hennes recept, men vi gör så här:
Ingredienser
½ vitkålshuvud, på bilden är det färsk vitkål
1 stor rödlök
2 dl olivolja
½-3/4 dl vit vinäger
vitlöksklyfta
en klick dijonsenap
örtsalt
peppar
Gör så här: Hyvla vitkålen med en osthyvel. Jag har provat andra verktyg och matberedare, men jag vill ha det så tunnt som möjligt så osthyveln vinner här hemma. Om vitkålen är färsk och grön, räcker det att skära den med kniv. Den färska vitkålen har lite mjukare och saftigare blad. Finhacka rödlöken och blanda med vitkålen i en skål. Blanda olja, vinäger, pressad vitlök, senap och kryddor i en skål. Häll över salladen, blanda väl och se till att all vitkål blir indränkt. Täck salladen med lock eller plastfolie och låt stå en stund i kylen, rör gärna då och då. Innan servering är det viktigt att blanda om i salladen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Pizzasallad”
Jag brukar massera kålen försiktigt en liten stund med en nypa salt, låta den stå en stund sen hälla bort vätskan innan jag blandar i resten av ingridienserna
Jag brukar hälla kokande vatten över vitkålen och låta det ligga så i ca 20 sekunder, sen hälla av det och spola iskallt vatten över. Det är så man gör för att salladen ska bli som på pizzeria.
[…] Pizzasallad […]
[…] Andra recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, Pizzasallad […]
Lämna ett svar