Din varukorg är för närvarande tom!
Pizzasallad
Ibland får jag för mig att göra min egna pizzasallad. Det är verkligen en lyx i vårt hem att äta den till hemgjorda pizza. Alla i vår familj älskar den, stora som små. Salladen kan också sparas i upp till en vecka i kylskåpet och blir nästan godare när det fått stå någon dag. Därför brukar jag passa på att göra ganska mycket. Vi har smakat många olika slags hemmagjorda vitkålssallader och ändå inte tyckt att de varit lika goda som pizzerians. Men så en dag fick jag smaka en underbar variant hos min syster och så fick jag en lektion. Det viktiga är att ha mycket olja och vinäger så att all vitkål blir indränkt. Minns inte riktigt hennes recept, men vi gör så här:
Ingredienser
½ vitkålshuvud, på bilden är det färsk vitkål
1 stor rödlök
2 dl olivolja
½-3/4 dl vit vinäger
vitlöksklyfta
en klick dijonsenap
örtsalt
peppar
Gör så här: Hyvla vitkålen med en osthyvel. Jag har provat andra verktyg och matberedare, men jag vill ha det så tunnt som möjligt så osthyveln vinner här hemma. Om vitkålen är färsk och grön, räcker det att skära den med kniv. Den färska vitkålen har lite mjukare och saftigare blad. Finhacka rödlöken och blanda med vitkålen i en skål. Blanda olja, vinäger, pressad vitlök, senap och kryddor i en skål. Häll över salladen, blanda väl och se till att all vitkål blir indränkt. Täck salladen med lock eller plastfolie och låt stå en stund i kylen, rör gärna då och då. Innan servering är det viktigt att blanda om i salladen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Pizzasallad”
Jag brukar massera kålen försiktigt en liten stund med en nypa salt, låta den stå en stund sen hälla bort vätskan innan jag blandar i resten av ingridienserna
Jag brukar hälla kokande vatten över vitkålen och låta det ligga så i ca 20 sekunder, sen hälla av det och spola iskallt vatten över. Det är så man gör för att salladen ska bli som på pizzeria.
[…] Pizzasallad […]
[…] Andra recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, Pizzasallad […]
Lämna ett svar