Din varukorg är för närvarande tom!
Picklade grönsaker

Lyxigt tillbehör på middagsbordet. Picklade grönsaker blir söta och krispiga och med mörkröd morot i, färgas lagen effektfullt. Man kan prova sig fram med allehanda grönsaker.
Ingredienser till två burkar
- 1 fänkål, modell mindre
- 1 litet blomkålshuvud
- 1 litet broccolihuvud, eller många småbuketter
- 1 normalstor rödlök
- 1 morot
- 3 brysselkålshuvuden
- 4 st rosetter av Flower sprouts (rosettkål)
- 2 dl ättiksprit (12%)
- 1-2 tsk salt
- 4 dl socker
- 6 dl vatten
Gör så här: Skär alla grönsakerna i mindre bitar. Det blir snyggt ifall grönsaker som lök, brysselkål, fänkål och morot delas i klyftor. Fördela grönsakerna i två rena glasburkar. Vill man få grönsakerna på speciella ställen i brukar kan man använda en matpincett.
Koka ihop lagen, dvs ättiksspriten, sockret, saltet och vattnet. Det räcker att det får koka upp och att allt socker och salt har löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Vi vill gärna att grönsakerna täcks utav lagen, men ibland har grönsakerna en tendens att flyta upp till ytan. Då tynger vi ner dem med tex en liten skål eller fat som vi placerar ovanpå grönsakerna och som gör att grönsakerna trycks ner när man sätter på locket.
Efter ett dygn är grönsakerna klara att ätas, men man kan också vänta lägre än så. I bästa fall håller sig grönsakerna i flera veckor i lagen.
Fler inlägg på picklade grönsaker: Picklade kålrabbi, picklade rödlök och picklader rädisor.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Picklade grönsaker”
Vilken koncentration på ättiksspriten?
12%. Lägger till det i receptet direkt. Tack.
Bilden på burkarna det ser härligt ut med den röda färgen, från vad? Rödbeta?
Det är en mörkröd morot som färgat av sig.
Det blir fräschare med mindre socker.
Vi gör en 1-1-3 lag, d.v.s hälften så mycket socker.
Vill man ha en gulaktig färg på lagen så använd rårörsocker.intressant
/ Johannes
Lämna ett svar