Din varukorg är för närvarande tom!
Vår mustiga vegofärssås till pasta

En härligt mustig vegofärssås till nykokt pasta är ljuvligt gott. Hos oss blir rätten en extra lyxig vardagsmiddag eller så blir det en helgmiddag med ett glas rött till.
För att göra en riktigt god sås med krossade tomater som grund behöver den småkoka länge, gärna upp till en timme. Använder man vegofärs tycker vi att färsen inte vinner i smak att koka så länge. Därför tillsätter vi färsen mot slutet.
Ingredienser till 4 portioner
- spagetti eller tagliatelle + vatten till kokning
- 1 pkt finkrossade tomater eller 400-500 gr egen tomatsås
- 2 lite mindre morötter eller en stor
- 1 bit rotselleri eller en stjälk blekselleri
- 1-2 schalottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 buljongtärningar + några dl vatten eller motsvarande mängd egen buljong
- 1-2 msk tomatpuré
- en rejäl skvätt rött vin eller en mindre skvätt balcamico
- en skvätt japansk soja
- en påse vegetarisk färs, tex quorn
- salt, svartpeppar och smulad oregano
- riven parmesan till servering
Gör så här: Finhacka lök och vitlök, grovriv rotselleri och morot. Blanda tillsammans med krossade tomater i en stor kastrull eller mindre gryta. Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och 2-3 deciliter vatten. Låt småkoka i minst ca 30 minuter på låg värme och rör då och då så att det inte bränns vid. Det går bra att tillsätta mer vatten om man tycker det verkar för stabbigt.
Koka upp pastavattnet. Häll i den vegetariska färsen i såsen. Tillsätt en skvätt soja, salt, peppar och några teskedar smulad oregano. Blanda runt och tillsätt vatten tills det blir en lagom konsistens.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
När pastan är färdigkokt och såsen kokat ihop sig och smakar mustigt och gott är middagen redo att serveras. Är din vegofärssås lite tam i smaken kan man prova med lite mer salt, peppar, buljong eller soja. Man kan också hälla i lite mer vin eller balsamico.
Tips!
Gör dubbel sats och använd som fyllning på varma smörgåsar eller i en lasagne vid ett senare tillfälle.
Theres Lundén
Flera läckra pastarecept: Tomatpasta med mozzarella, Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås, Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning, Svartkålspasta
Våra senaste inlägg
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar