Din varukorg är för närvarande tom!
Vår mustiga vegofärssås till pasta

En härligt mustig vegofärssås till nykokt pasta är ljuvligt gott. Hos oss blir rätten en extra lyxig vardagsmiddag eller så blir det en helgmiddag med ett glas rött till.
För att göra en riktigt god sås med krossade tomater som grund behöver den småkoka länge, gärna upp till en timme. Använder man vegofärs tycker vi att färsen inte vinner i smak att koka så länge. Därför tillsätter vi färsen mot slutet.
Ingredienser till 4 portioner
- spagetti eller tagliatelle + vatten till kokning
- 1 pkt finkrossade tomater eller 400-500 gr egen tomatsås
- 2 lite mindre morötter eller en stor
- 1 bit rotselleri eller en stjälk blekselleri
- 1-2 schalottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 buljongtärningar + några dl vatten eller motsvarande mängd egen buljong
- 1-2 msk tomatpuré
- en rejäl skvätt rött vin eller en mindre skvätt balcamico
- en skvätt japansk soja
- en påse vegetarisk färs, tex quorn
- salt, svartpeppar och smulad oregano
- riven parmesan till servering
Gör så här: Finhacka lök och vitlök, grovriv rotselleri och morot. Blanda tillsammans med krossade tomater i en stor kastrull eller mindre gryta. Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och 2-3 deciliter vatten. Låt småkoka i minst ca 30 minuter på låg värme och rör då och då så att det inte bränns vid. Det går bra att tillsätta mer vatten om man tycker det verkar för stabbigt.
Koka upp pastavattnet. Häll i den vegetariska färsen i såsen. Tillsätt en skvätt soja, salt, peppar och några teskedar smulad oregano. Blanda runt och tillsätt vatten tills det blir en lagom konsistens.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
När pastan är färdigkokt och såsen kokat ihop sig och smakar mustigt och gott är middagen redo att serveras. Är din vegofärssås lite tam i smaken kan man prova med lite mer salt, peppar, buljong eller soja. Man kan också hälla i lite mer vin eller balsamico.
Tips!
Gör dubbel sats och använd som fyllning på varma smörgåsar eller i en lasagne vid ett senare tillfälle.
Theres Lundén
Flera läckra pastarecept: Tomatpasta med mozzarella, Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås, Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning, Svartkålspasta
Våra senaste inlägg
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar