Din varukorg är för närvarande tom!
Paprika – skörda, lagra, laga





Få ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen.
Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen en fantastisk grönsak i köket. Mestadels vill vi kunna njuta av den färsk, men ibland blir det väldigt stora skördar och då är det roligt att kunna lagra och förädla frukterna på olika sätt för olika ändamål.
Skörda paprika
Paprika älskar värme, sol och näringsrik jord. vi har märkt att de trivs bäst i krukor eller odlingslådor där de kan stå skyddat och få extra näring under säsongen. Odlar du paprika i växthus, på en solig uteplats eller i ett söderfönster har du de bästa förutsättningarna för att lyckas. För att underlätta pollineringen kan du försiktigt skaka plantorna då och då eller pollinera från blomma till blomma med ett torrt finger.



Paprikor tar olika lång tid på sig att utvecklas. De mindre, koniska eller spetsiga sorterna brukar mogna snabbare och ger rikligare skörd mellan juli och oktober, medan de större blockpaprikorna ofta mognar först i augusti. De kan odlas både ute, i växthus eller inomhus – men vårt nordiska ljus, med sina långa dagar och korta nätter, kan göra att plantorna tar en paus i fruktsättningen under högsommaren. Ofta kommer den stora skörden i gång i augusti.
För att få mogna paprikor: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar

Vill du ha tidigare paprikor redan i juni–juli kan du handpollinera blommorna medan plantorna står inomhus på våren. Då kan de första frukterna hinna mogna tidigare även utomhus.
Paprikor kan skördas gröna, halvvägs mogna eller helt mogna när de fått sin slutgiltiga färg. Gröna paprikor har en frisk, lite sträv smak medan de mogna är sötare och mildare. Klipp alltid av frukterna med en bit av fästet kvar – om du rycker loss dem riskerar du att skada plantan. Ju mer du skördar, desto fler nya frukter sätter plantan.
Lästips: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar
Få ut fler mogna frukter
När hösten närmar sig och många frukter fortfarande är gröna brukar vi ta in plantorna. Vi placerar dem då i ett soligt fönster eller under växtbelysning (12 timmar per dygn), så att vi kan fortsätta skörda paprika långt in på vintern. Man behöver dock vara uppmärksam på om några bladlöss följer med in, dessa kan inom kort föröka sig. Bäst är att duscha av plantorna regelbundet i ljummet vatten för att hålla dem i schack. I förebyggande arbete kan man sätta ut någon form av nyttodjur när man tar in dem.
Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul



Så lagrar vi paprika
- På växtplatsen: Så länge temperaturen håller sig över +10 grader kan paprikaplantor stå kvar ute eller i växthuset. När det blir kyligare bör de flyttas in.
- I rumstemperatur: Paprikor håller sig bra på fat eller brickor. Vill du få fram den slutliga färgen ska du vänta tills frukten börjar skifta mot mognad innan du plockar.
- I frysen: Paprika går utmärkt att frysa färsk, gärna i bitar eller skivor. Man kan också ugnsrosta dem först och frysa sedan. Dela i så fall frukterna och kärna ur. Lägg i en ugnsform med lite olja och salt. Rosta i ugnen på 175 grader i 15-30 minuter. När paprikorna är mjuka och har fått lite färg är det klara. Det gör ingenting om skalet blir lite bränt, det kan man ta bort. När de svalnat kan de läggas i plastpåse och frysas in. Rostade paprikor är fantastiskt goda i grytor, i soppor eller i mhamraröran.
- Torka: Mindre paprikasorter kan torkas på luftiga ställen eller i torkapparat. Dela dem gärna för snabbare torkning. Större paprikor kan delas i mindre bitar och torkas på samma sätt eller i ugnen. Vi brukar göra paprikapulver: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Syra och pickla: Paprika är fantastiskt god att syra (Syra chili och paprika) eller pickla i en 1-2-3-lag eller vinäger med lite socker. Förvaras i kyl i flera månader.






Paprika i köket
Paprika är en av de mest mångsidiga grönsakerna i köket. Den är ljuvlig färsk i sallader, rostad i ugnen, grillad, fylld, wokad eller i grytor. Den mogna paprikan ger en härlig sötma som balanserar hetta från chili eller kryddiga rätter. Den gröna paprikan ger mer syra och friskhet.
Paprika är kort sagt oumbärlig – både i vardagsmaten och i mer påhittiga rätter.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Du kommer väl ihåg att använda sökrutan på vår sida för att finna fler intressanta artiklar.
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar