Paprika – skörda, lagra, laga

Få ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen.

Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen en fantastisk grönsak i köket. Mestadels vill vi kunna njuta av den färsk, men ibland blir det väldigt stora skördar och då är det roligt att kunna lagra och förädla frukterna på olika sätt för olika ändamål.

Skörda paprika

Paprika älskar värme, sol och näringsrik jord. vi har märkt att de trivs bäst i krukor eller odlingslådor där de kan stå skyddat och få extra näring under säsongen. Odlar du paprika i växthus, på en solig uteplats eller i ett söderfönster har du de bästa förutsättningarna för att lyckas. För att underlätta pollineringen kan du försiktigt skaka plantorna då och då eller pollinera från blomma till blomma med ett torrt finger.

Paprikor tar olika lång tid på sig att utvecklas. De mindre, koniska eller spetsiga sorterna brukar mogna snabbare och ger rikligare skörd mellan juli och oktober, medan de större blockpaprikorna ofta mognar först i augusti. De kan odlas både ute, i växthus eller inomhus – men vårt nordiska ljus, med sina långa dagar och korta nätter, kan göra att plantorna tar en paus i fruktsättningen under högsommaren. Ofta kommer den stora skörden i gång i augusti.

För att få mogna paprikor: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar

Vill du ha tidigare paprikor redan i juni–juli kan du handpollinera blommorna medan plantorna står inomhus på våren. Då kan de första frukterna hinna mogna tidigare även utomhus.

Paprikor kan skördas gröna, halvvägs mogna eller helt mogna när de fått sin slutgiltiga färg. Gröna paprikor har en frisk, lite sträv smak medan de mogna är sötare och mildare. Klipp alltid av frukterna med en bit av fästet kvar – om du rycker loss dem riskerar du att skada plantan. Ju mer du skördar, desto fler nya frukter sätter plantan.

Lästips: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar

Få ut fler mogna frukter

När hösten närmar sig och många frukter fortfarande är gröna brukar vi ta in plantorna. Vi placerar dem då i ett soligt fönster eller under växtbelysning (12 timmar per dygn), så att vi kan fortsätta skörda paprika långt in på vintern. Man behöver dock vara uppmärksam på om några bladlöss följer med in, dessa kan inom kort föröka sig. Bäst är att duscha av plantorna regelbundet i ljummet vatten för att hålla dem i schack. I förebyggande arbete kan man sätta ut någon form av nyttodjur när man tar in dem.

Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul

Så lagrar vi paprika

  • På växtplatsen: Så länge temperaturen håller sig över +10 grader kan paprikaplantor stå kvar ute eller i växthuset. När det blir kyligare bör de flyttas in.
  • I rumstemperatur: Paprikor håller sig bra på fat eller brickor. Vill du få fram den slutliga färgen ska du vänta tills frukten börjar skifta mot mognad innan du plockar.
  • I frysen: Paprika går utmärkt att frysa färsk, gärna i bitar eller skivor. Man kan också ugnsrosta dem först och frysa sedan. Dela i så fall frukterna och kärna ur. Lägg i en ugnsform med lite olja och salt. Rosta i ugnen på 175 grader i 15-30 minuter. När paprikorna är mjuka och har fått lite färg är det klara. Det gör ingenting om skalet blir lite bränt, det kan man ta bort. När de svalnat kan de läggas i plastpåse och frysas in. Rostade paprikor är fantastiskt goda i grytor, i soppor eller i mhamraröran.
  • Torka: Mindre paprikasorter kan torkas på luftiga ställen eller i torkapparat. Dela dem gärna för snabbare torkning. Större paprikor kan delas i mindre bitar och torkas på samma sätt eller i ugnen. Vi brukar göra paprikapulver: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
  • Syra och pickla: Paprika är fantastiskt god att syra (Syra chili och paprika) eller pickla i en 1-2-3-lag eller vinäger med lite socker. Förvaras i kyl i flera månader.

Paprika i köket

Paprika är en av de mest mångsidiga grönsakerna i köket. Den är ljuvlig färsk i sallader, rostad i ugnen, grillad, fylld, wokad eller i grytor. Den mogna paprikan ger en härlig sötma som balanserar hetta från chili eller kryddiga rätter. Den gröna paprikan ger mer syra och friskhet.

Paprika är kort sagt oumbärlig – både i vardagsmaten och i mer påhittiga rätter.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Du kommer väl ihåg att använda sökrutan på vår sida för att finna fler intressanta artiklar.


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *