Din varukorg är för närvarande tom!
Paprika – skörda, lagra, laga





Få ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen.
Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen en fantastisk grönsak i köket. Mestadels vill vi kunna njuta av den färsk, men ibland blir det väldigt stora skördar och då är det roligt att kunna lagra och förädla frukterna på olika sätt för olika ändamål.
Skörda paprika
Paprika älskar värme, sol och näringsrik jord. vi har märkt att de trivs bäst i krukor eller odlingslådor där de kan stå skyddat och få extra näring under säsongen. Odlar du paprika i växthus, på en solig uteplats eller i ett söderfönster har du de bästa förutsättningarna för att lyckas. För att underlätta pollineringen kan du försiktigt skaka plantorna då och då eller pollinera från blomma till blomma med ett torrt finger.



Paprikor tar olika lång tid på sig att utvecklas. De mindre, koniska eller spetsiga sorterna brukar mogna snabbare och ger rikligare skörd mellan juli och oktober, medan de större blockpaprikorna ofta mognar först i augusti. De kan odlas både ute, i växthus eller inomhus – men vårt nordiska ljus, med sina långa dagar och korta nätter, kan göra att plantorna tar en paus i fruktsättningen under högsommaren. Ofta kommer den stora skörden i gång i augusti.
För att få mogna paprikor: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar

Vill du ha tidigare paprikor redan i juni–juli kan du handpollinera blommorna medan plantorna står inomhus på våren. Då kan de första frukterna hinna mogna tidigare även utomhus.
Paprikor kan skördas gröna, halvvägs mogna eller helt mogna när de fått sin slutgiltiga färg. Gröna paprikor har en frisk, lite sträv smak medan de mogna är sötare och mildare. Klipp alltid av frukterna med en bit av fästet kvar – om du rycker loss dem riskerar du att skada plantan. Ju mer du skördar, desto fler nya frukter sätter plantan.
Lästips: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar
Få ut fler mogna frukter
När hösten närmar sig och många frukter fortfarande är gröna brukar vi ta in plantorna. Vi placerar dem då i ett soligt fönster eller under växtbelysning (12 timmar per dygn), så att vi kan fortsätta skörda paprika långt in på vintern. Man behöver dock vara uppmärksam på om några bladlöss följer med in, dessa kan inom kort föröka sig. Bäst är att duscha av plantorna regelbundet i ljummet vatten för att hålla dem i schack. I förebyggande arbete kan man sätta ut någon form av nyttodjur när man tar in dem.
Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul



Så lagrar vi paprika
- På växtplatsen: Så länge temperaturen håller sig över +10 grader kan paprikaplantor stå kvar ute eller i växthuset. När det blir kyligare bör de flyttas in.
- I rumstemperatur: Paprikor håller sig bra på fat eller brickor. Vill du få fram den slutliga färgen ska du vänta tills frukten börjar skifta mot mognad innan du plockar.
- I frysen: Paprika går utmärkt att frysa färsk, gärna i bitar eller skivor. Man kan också ugnsrosta dem först och frysa sedan. Dela i så fall frukterna och kärna ur. Lägg i en ugnsform med lite olja och salt. Rosta i ugnen på 175 grader i 15-30 minuter. När paprikorna är mjuka och har fått lite färg är det klara. Det gör ingenting om skalet blir lite bränt, det kan man ta bort. När de svalnat kan de läggas i plastpåse och frysas in. Rostade paprikor är fantastiskt goda i grytor, i soppor eller i mhamraröran.
- Torka: Mindre paprikasorter kan torkas på luftiga ställen eller i torkapparat. Dela dem gärna för snabbare torkning. Större paprikor kan delas i mindre bitar och torkas på samma sätt eller i ugnen. Vi brukar göra paprikapulver: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Syra och pickla: Paprika är fantastiskt god att syra (Syra chili och paprika) eller pickla i en 1-2-3-lag eller vinäger med lite socker. Förvaras i kyl i flera månader.






Paprika i köket
Paprika är en av de mest mångsidiga grönsakerna i köket. Den är ljuvlig färsk i sallader, rostad i ugnen, grillad, fylld, wokad eller i grytor. Den mogna paprikan ger en härlig sötma som balanserar hetta från chili eller kryddiga rätter. Den gröna paprikan ger mer syra och friskhet.
Paprika är kort sagt oumbärlig – både i vardagsmaten och i mer påhittiga rätter.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Du kommer väl ihåg att använda sökrutan på vår sida för att finna fler intressanta artiklar.
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar