Din varukorg är för närvarande tom!
Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönor

Det är fasligt gott med friterade och pankopanerade grönsaker, särskilt om man har ett gäng med egenodlade. Här berättar vi om vad vi tycker blir bäst!
Det finns många typer av friterade grönsaker. Vi ville göra pankopanerade och inhandlade panko som är ungefär som ströbröd men med lite annan struktur. Grönsakerna vid denna middag var tomat, zucchini, lök, paprika och trädgårdsbönor.
Läs mer: Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönorIngredienser
- grönsaker
- 1 påse panko
- 1-2 dl vetemjöl
- 1-2 ägg
- salt och peppar
- någon liter olja till fritering eller så kan man steka grönsakerna i mindre mängd olja
Vi gjorde så här: Tomaten, zucchinin och löken skar vi i skivor och bönorna och paprikan lät vi vara hela. I en djup tallrik la vi vetemjöl, samt salt och peppar. I en djup tallrik fick ett lättvispat ägg vara och i den tredje djupa tallriken I en djuptallrik öste vi ner panko. Därefter såg vi till att alla grönsaker först rullades i mjölet så att det fastnade överallt på grönsakerna. Efter mjölet la vi grönskerna i det lättvispade ägger och försökte få ägget att fastna runt om, på grönskaerna. Sist rillade vi grönsakerna i panko.

Det går säkert lika bra att steka som att fritera, men vi friterade. När man ska fritera i kastrull, som vi oftast gör, är det 180 grader som brukar bli bäst. Så först värmer man upp oljan innan man lägger ner några grönsaker i taget. När paneringen har fått en gyllengul färg är de klara. Vi brukar lägga hushållspapper på en tallrik och så får det som vi friterat ligga där ett tag. På så sätt tar papperet hand om den överflödiga oljan. Man kan lägga ner friterade grönsaker en gång till om man vill värma upp dem eller få till en lite bättre yta.
Under panerandet gick allt bra, mjöl, ägg och panko fastnade fint på alla våra grönsaker. Men under friteringen ville paneringen nästa glida av helt på bönor och paprika. Gott blev det hursomhelst, men lite av en besvikelse för just dessa grönsaker. Nästa gång ska vi testa broccoli, blomkål och aubergine. Bryssel- och rosettkål som vi tror kan bli jättebra. Vi har inte givit upp helt när det gäller bönor och paprika. Vi tror att om man förkokar bönorna så kanske paneringen fastnar bättre och gällande paprika anar vi att om man först ugnsbakar dem lite lätt så att man kan skala dem så kan paneringen även fastna på dem.
Serveringsförslag:
Allra bäst är det att njuta dessa läckerheter allteftersom de blir klara. Men vill man äta allt samtidigt kan man ha ugnen på på tex 150 grader och lägga grönsakerna i en form vart efter de är friterade och klara. Man kan exempelvis ha en god dipp eller varför inte flera dipper att doppa grönsakerna i. På så sätt blir det mer som snacks. Ett annat förslag är att ha dessa friterade läckerheter på en buffé. Man kan också koka ris och gör någon varm gryta eller sås att äta grönsakerna ihop med.

Flera smarriga grönsaksrecept finns i vårt receptgalleri.
Odla egna ingredienser:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar