Pak choi – skörda, lagra och laga

Pak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak.

Vi odlar allra helst pak choi i kallväxthus, i bäddar, backar eller stora krukor. Det ger oss en fin skörd på vårvintern eller sensommaren, när plantorna inte rusar iväg och går i blom som de gärna gör under högsommaren. En blommande pak choi, eller en planta som är på väg mot blomning, kan också ätas på samma sätt som en som inte blommar. Det är egentligen bara utseendet som är annorlunda, smaken är densamma.

Vi föredrar sorter som ger små plantor (mini-pak choi) som är smidiga att hantera. Men de större varianterna odlar vi också då och då. Pak choi skördas enklast genom att man skär av hela plantan vid markytan, en liten bit ner på roten. Då håller den ihop fint.

För att skörda längre kan man plocka enstaka blad eller stjälkar från små eller stora plantor. Bryt försiktigt så fortsätter plantan att producera nytt.

Lästips: Odla kallt – vinterså mini pak choi i back, 32 grönsaker att sommarså

Lagra smart, så håller pak choi sig fräsch längre

Pak choi är som allra godast nyss skördad. Men vill du spara den några dagar finns det enkla knep:

I kylen: Lägg plantorna i en plastpåse med några stänk vatten, så håller de sig fräscha i flera dagar. Alternativt, ställ plantorna i ett glas vatten och byt vattnet dagligen.

På växtplatsen: Pak choi är allra godast färsk. Så länge plantorna inte gått i blom kan de stå kvar där de växer. Det är lätt att vilja vänta in större storlek men risken är att du plötsligt står med mer än du hinner ta hand om eller ett hav av blommande plantor. Skörda hellre löpande.

Långlagra – pickla och syra

Om man har mycket pak choi i sin odling och man vill långlagra den finns två sätt som vi tycker särskilt mycket om – pickla och syra.

Recept: Picklad pak choi med eller utan andra grönsaker

Att pickla är ett av de snabbaste och enklaste sätten att ta hand om grönsaker. Det ger både krisp och syra, och passar till det mesta. Vi picklar gärna lök, brysselkål, rosettkål, kålrabbi, majrova, rädisa, gurka, squash, jordärtskocka, blomkål, huvudkål – och inte minst pak choi. De små plantorna, gärna halverade eller delade i kvartar, är perfekta i inläggningar.

Du kan också smaksätta med finhackad ingefära och vitlök, samt tillsätta en skvätt soja för extra karaktär.

Ingredienser mm

  • Pak choi och eventuellt andra grönsaker om du vill ha en blandning.
  • Glasburk med lock.

1-2-3-lag:

  • 1 del ättiksprit (12 %)
  • 2 delar strösocker
  • 3 delar vatten
  • några nypor salt.

Gör så här: Skölja noga av bladen och skär pak choien på långden och eventuellt i skivor, bitar eller klyftor. Lägg grönsakerna i en ren glasburk. Koka upp lagen (ättika, socker, vatten och salt) tills sockret löst sig. Lägg eventuellt i hackad vitlök, ingefära och lite soja. Häll den heta lagen över grönsakerna och sätt på ett tättslutande lock. Man kan börja äta av grönsakerna direkt, särskilt de tunt skivade, men vi tycker att det blir godare om burken får stå i kylskåpet några dagar. Det picklade håller i flera månader i kylen. (Vill du vara extra säker, finns konserveringsmedel i handeln att tillsätta.)

Den traditionella kimchin har salladskål som bas, som på bilden, men det blir också gott med pak choi.

Recept: Kimchi på pak choi

Kimchi är en koreansk smakrik sidorätt bestående av syrade grönsaker. Traditionellt görs kimchi med salladskål som basingrediens, men här använder vi pak choi. Det blir minst lika gott med lite krispigare struktur och lite mer karaktär i bladen. Resultatet blir friskt, syrligt, hett och fullt av umami. Finhackad kimchi lyfter allt från nudelsoppor till risrätter och grillat.

Ingredienser

  • 1 kg stor pak choi
  • 1 dl havssalt + 1 liter vatten
  • 150 g riven rättika eller majrova
  • 2 strimlade salladslökar (eller piplök/luftlök)
  • 2 msk riven ingefära
  • ca 2 msk japansk soja (helst utan konserveringsmedel)
  • 4–5 medelstora pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 msk strösocker
  • 2–6 msk chilipulver (eget eller koreansk Gochugaru)

Gör så här: Skär i bitar, lägg i rena burkar och förvara i kyl. Öppnad burk håller ett par veckor, oöppnad i flera månader. Dela huvuden av pak choi på längden. Lägg dem i en stor burk eller bunke. Lös upp saltet i vattnet och häll över så att det täcker. Lägg något tungt ovanpå, som en tallrik med en tyngd, och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn. Ta upp pak choin och låt den rinna av. Blanda rättika, salladslök, ingefära, soja, vitlök, socker och chilipulver till en tjock pasta. Smaka av hettan. Gnid in pastan mellan bladen på pak choi, gärna med händerna (handskar rekommenderas). Packa ner i en ren burk. Tryck till ordentligt så att det inte finns luftfickor. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i 1–3 dygn. När jäsningen kommit igång ställer du burken kallt. Kimchin är färdig efter 1–2 veckor men blir bara godare med tiden.

Laga mat med pak choi

Mini-pak choi är rena drömmen i köket. Snabbt tillagade och fulla av smak! Men de större varianterna är minst lika goda!

Vi älskar att slänga ner några halverade pak choi i het panna med neutral olja och lite sesamolja. Stora exemplar blancherar vi först, det vill säga de får koka i vatten någon minut. När bladen börjar mjukna i pannan, tillsätter vi finhackad ingefära och vitlök. Därefter häller vi över lite japansk soja och ett par matskedar vegetarisk ostronsås – klart på några minuter! De ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Garnera med strimlad salladslök och krasseblommor (om du har).

Ett annat knep: Lägg ner några blad i nudelsoppan precis före servering. De lyfter hela rätten och ger både textur och fräschör till denna ibland underskattade vardagsfavorit.

Lycka till!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *