Din varukorg är för närvarande tom!
På middag hos Stefan Sundström

Att vara gäst på en påhittad middagsbjudning i TV, är en ganska märklig upplevelse. Men i detta fall känns det oerhört ärofyllt.
sina osynliga gäster och svärmor berättar ofta om dessa intressanta middagsbjudningar.

Men att vara hembjuden till Stefan på riktigt på middag för att få vara med i en provsmakning av hans syrade röror, går inte heller av för hackor. Troligen är jag den enda kring kvällens bord som faktiskt suttit vid hans köksbord på riktigt. Jag lovar mig själv att bjuda tillbaka. Min mustiga tomatsås ihop med egengjord gnocci tänker jag tillaga. Under vår middag hemma hos oss kommer jag att visa upp den fiskebok jag själv hittade i min pappas bokhylla och blev alldeles betagen av. Vidare läser jag gärna upp en rad intressanta citat ur mina favoritböcker om livsåskådning som vi sedan kan diskutera kring. Det där med att vi kanske ärvt egenskaper av våra mor- och farföräldrar vill jag gärna veta mer om. Och Stefan, ta med dig boken av Lena Andersson!
Hur kommer det sig då att vi funnit varandra och snabbt blivit vänner. Det hela började kanske med att Stefan började följa Farbror Grön på vår facebooksida och på instagram. Plötsligt såg vi Stefans namn bredvid gilla-symbolen på var och vartannat inlägg. Genom ett tidningsjobb på
Kloka Hem blev vi bjudna till ett evenemang i Katrineholm, Egen El, där Stefan har en stor tomatodling. Det var där, mitt ibland frodiga tomatplantor vi stötte ihop. Därefter har vi beskådat varandras odlingar, smakat varandras syrade röror, bytt fröer, fikat och pratat om allt från genus till livsåskådnig och däremellan en massa odling såklart.
I middagsinslaget i programmet Go’kväll berättade Stefan om mitt sätt att sticklingsföröka tomathybrider för att kunna övervintra dessa. Här är ett filmklipp om detta:
Jag och Stefan är också i planeringsstadiet av någon form av kursdag eller gemensam föreläsning om odling. Först och främst är vi såklart nyfikna på om det finns intresse där ute för ett sådant evenemang. Hör gärna av dig ifall du skulle vara intresserad av en dag med oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”På middag hos Stefan Sundström”
Tack för fina inspirerande tips! En fråga, du säger att tomaterna orkar bära frukt utan att tjuvas då att du gödslar mycket. Vad gödslar du med och hur mycket?
Jag använder i huvudsak ekologiskt gönsaksgödsel och ibland lite hönsgödsel också, pelleterat. Ca 80 gram till 10 liter jord vid odling utomhus i behållare.
Jag vill också tacka för inspiration! Men också fråga om marktäckning. Här skriver du att man kan täcka med gräsklipp från en äng. När ska man klippa den i så fall? Jag har avstått från det eftersom jag varit med om att frön från örter och blommor kommer in i odlingen.
Jag skulle gärna vilja lyssna på dig och Stefan!
Tack. Vad roligt att höra.
Så kul med inspirations med er. Intresserad av detta. Funderade på att boka in er här på min gård för föredrag om det skulle funka. Jag bor i Jämtland och har odlat mycket men senaste åren är det förädlingen som tagit all tid och jag har då köpt in det mesta av bär och grönsaker från lokala odlare.
Skulle med vilka lyssna på er. Jag missade din föreläsning i västerås sist 😭. Vill ha en ny chans. Lyssnar ofta på dig och Sara. Gillar er verkligen.
Så varför inte höra en till person att bli inspirerad av.Vi i Falköping skulle gärna lyssna på er .
Lämna ett svar