Din varukorg är för närvarande tom!
Falsk ostkaka på zucchini

En härligt krämig ostkaka som passar lika bra till kaffet som till efterrätt, här serverad med vispad grädde och hemkokt körsbärssylt. Har du som vi, sparade zucchinis från förra årets odlingssäsong? Passa isåfall på att göra något riktigt gott av dem.
Ingredienser
1 kg zucchini
1 1/4 dl strösocker ( det funkar med bara 1/2 dl socker om du inte vill ha den fullt så söt)
4-5 msk vetemjöl
20-40 sötmandlar ( förvällda och rivna )
5 bittermandlar ( förvällda och rivna )
5 dl mjölk
4 ägg
1 Skvätt salt (söta bakverk behöver oftast en liten skvätt salt för att få fin balans på sötman)
lite smör att smörja formarna med
Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3-4cm stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av och låt bitarna svalna och mosa dem sedan. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Grädda smeten i 2 ungsformar för formbröd eller något liknande och grädda dem i ca 1 h på 200 grader. Kakan bör inte vara så hög, mellan 4-7 cm är lagom. Gillar du kardemumma eller kanel så smaksätt ostkakan med det. Jag gjorde en med ett par tsk nymortlad kardemumma och den blev sagolikt god. Lycka till.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Falsk ostkaka på zucchini”
Ostkaka är en favorit hos mig tack för tipset om zucchini:)
Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?
Jag har frusit in en ostkaka gjord på zucchini och den var lika god som den oinfrysta. När jag gör denna ostkaka använder jag oskalad mandel och bittermandel. Tycker att det finns så mycket smak i skalet.
Vad kul att höra, det låter gott.
/ Johannes
Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?
Hur fryser du in Zucchini?
Förväller den i några minuter först.
/ Johannes
Gjorde den idag,SÅ himla god!!! Den kommer jag att göra fler ggr,men nästa gång tror jag att skalet på mandeln får vara kvar och en del av dem ska jag bara finhacka.Tack snälla för receptet!💖🥒
Fint att höra 🙂
/ Johannes
Någon som prövat göra den glutenfri och använda eko corn starch istället för vetemjöl?
Det är också jättegott att krydda den med saffran.
Det låter gott 🙂
🙂
Lämna ett svar