Din varukorg är för närvarande tom!
Örtbröd med en massa kryddgrönt

Vi älskar egna kryddor. Vi odlar dem i mängder och varje sommar brukar vi skörda för att kunna frysa in kryddväxterna. Glasburkar fylls med tex hackad dill, persilja, gräslök eller hela blad av basilika. Några burkar får en blandning av olika växter. Oftast använder vi innehållet i brukarna till olika maträtter och såser, men det är fantastiskt gott att blanda i en bröddeg och göra sitt eget örtbröd. Bilden ovan är tagen i vintras då vi ville rensa i frysen då vi hade halvtomma örtburkar som tog en massa plats. Nu har vi färska kryddor i odlingen som vi kan baka med i stället. I bullarna brukar vi blanda ner basilika, dill, persilja, timjan och vinterkyndel. Man kan blanda vilka örter som helst som man gillar. Även torkade kryddor blir goda i brödet.
Örtbröd
Ingredienser till 16 små bullar
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 tsk salt, gärna örtsalt
- 2-3 msk olivolja eller rapsolja, gärna smaksatt
- 1 näve färska, frysta eller torkade kryddväxter tex oregano, basilika, persilja, dill, vinterkyndel, timjan mm
- 6 dl vetemjöl till degen och 1 dl till utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i salt, olja och finhackat kryddgrönt. Blanda i mjölet och rör till en deg. Låt den vara lite kletig. Jäs under kökshandduk i ca 60 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
Efter jäsningen delas degen i 16 delar och formas till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en kvart.
Grädda bullarna i ugnen tills de får en lite gyllenbrun yta.
Tomat- och fetasallad
Efter en resa i Grekland blev barnen överförtjusta i en sallad gjord på tomat och fetaost. Till varje frukost åt de salladen på sitt frukostbröd.
Ingredienser
- tomat
- fetaost
- torkad oregano
- olivolja
- örtsalt eller vanligt salt
Gör så här: Skär tomat och fetaost i tärningar. Lägg i en skål. Smula över oregano och strö över örtsalt/salt och häll i en sätt olivolja. Rör runt så att allt blandas. Låt stå en stund i rumstemperatur innan servering. Fördela salladen jämnt på brödet och ringa lite av oljan över så att det kommer ner i brödet.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar