Din varukorg är för närvarande tom!
Odla vindruvor
1995 kom min pappa med en levande present till mig. En vindruvsplanta som tål att leva ner till -30 och som ger blåa små söta druvor. Namnlappen är sedan länge försvunnen men jag har för mig att det var en Lettisk sort.
Plantan lever fortfarande och bor i skogsträdgårdens växthus. I år kommer denna moderplanta att ge många klasar eftersom jag låtit den växa hej vilt ett par år, men jag brukar vanligtvis beskära den 2 ggr varje år.
Den första beskärningen sker tidigt i januari och de snyggaste och kraftigaste topparna gör jag nya plantor av genom att ställa dem i en vas med vatten i odlingskällaren eller i ett ljust fönster.
När det utvecklats rötter från de vedartade kvistarna och de är mellan 5-10 cm långa planterar jag dem en och en i krukor med planteringsjord och avhärdar dem för att senare ställa dem utomhus i april-maj.
Den andra beskärningen gör jag under sommaren och den gör jag mest för att kunna skörda blad för att kunna göra egna vinbladsdolmar. Men man kan göra sticklingar på sommaren också.
På bilden är det två vindruvsplantor som klättrar upp för grannarnas balkonger i Tillsammansodlingen. Sticklingarna togs för 3 år sedan och i år kommer plantorna ge en hel del klasar.
Målet är att de ska upp till högsta våningen, våning 3 och sedan ut efter räckena så att Samira på våning 2 kan skörda blad direkt från balkongen och att laga sina underbara vinbladsdolmar från de mest närodlade blad man kan tänka sig.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla vindruvor”
Vilken härlig ide!!
Jag ska köpa min första vinranka i sommar..
Lämna ett svar