Odla steg för steg – vitlök

Vi har skrivit otroligt mycket om att odla vitlök genom åren, men aldrig en heltäckande artikel. Äntligen berättar vi om hela processen från enskild klyfta till hel vitlök.

Det tog ganska många odlarår innan vi för första gången provade att sätta vitlök. Sedan dess har vi odlat dessa smakrika lökar varje år. Vi kan egentligen inte förstå varför vi inte gjorde det tidigare. Vitlök är en av det vanligast ingredienserna i vår matlagning näst efter salt och vatten. Med det sagt betyder det inte att vi vräker i oss av vitlök. Nej, vi tar någon klyfta då och då och på vår köksbänk finns alltid en korg med lök av olika slag. Har vi ingen vitlök hemma blir det nästan krisartat.

Läs gärna: Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar

Sedan vi började odla vitlök har vi egen vitlök under hela hösten och vintern, ibland även under våren. Det beror på hur mycket skörd vi fick, men också på om vitlöken torkar helt eller inte. Vissa vårar kan det hända att vi har mycket vitlök kvar, men när vi ska använda klyftorna har flera av dem torkat helt och innanför lökskalet är det nästan helt tomt.

Anpassad vitlök för odling 

När man ska odla vitlök bör man skaffa sig särskild sättvitlök som är anpassade för odling. Om man inte gör det och till exempel odlar vitlök från matbutikens klyftor finns en viss risk att resultatet inte blir bra. Dels kan matbutikens vitlök vara besprutad och dessutom kan lökarna ha sämre moståndskraft mot eventuella sjukdomar. Handelsträdgårdar brukar ha vitlöksutsäde och det finns även en vitlöksklubb som har många trevliga sorter att köpa. Googla på ”vitlöksklubben” så hittar du både info och intresannta sorter.

Plantering av vitlök

Det är på senhösten vitlöken bör planteras, från slutet av oktober till början av december. Detta för att lökarna behöver lång tid på sig att utveckla klyftor. Skörden sker sedan i mitten eller slutet av juli. Hinner man inte med höstplantering kan man sätta löken även under vårvintern, men då är det inte säkert att klyftor bildas. Men hursomhelst kan man förvänta sig en vitlöksskörd, antingen med lökar utan klyftor eller lökar med klyftor.

Det är klyftorna som man sätter med jämna mellanrum i jorden. Varje klyfta växer sedan till en egen lök. Hos oss har vi fått bäst resultat med vitlök i pallkragar och på friland, men även i backar har vi fått en tillfredsställande skörd. Backodling kan verkligen vara bra i de fall när man kanske inte har så stor odlingsyta. Kanske endast en uteplats.

Innan vitlöksodlingen startar behöver man ordna en så näringsrik jord som möjligt. Vitlök inte bara älskar näring utan kräver rikligt med gödsel för att överhuvudtaget växa sig stor. Kompostjord med någon form utav gödsel är att föredra, men se upp för bokashi. En bokashi-kompost fermenterar matavfall och när vi blandat vår jord med bokashi-material så verkar det som att de planterade vitlöksklyftorna hellre hakar på fermenteringen istället för att bara suga näring och växa. Det är således endast vid vitlöksodling vi märkt att det vi odlar påverkas negativt av bokashi. Så använd bokashin till andra grödor.

Läs mer om bokashi: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken, Bokashikli-göra eget,

Skapa en god jord

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *