Din varukorg är för närvarande tom!
Odla perenna ätbara växter

När man tänker efter så finns det väl ingenting som är så genialiskt som att odla grönsaker, frukter och bär som återkommer varje år på samma plats och ger skörd efter skörd. Särskilt bra är dessa grödor om man inte har så mycket tid för en odling men ändå vill kunna njuta av egenodlat. Har man en odling långt från hemmet är det verkligen idealiskt att odla perenna växter.
Begreppet perenn betyder att en växt är flerårig och bara vilar sig under vintern för att därefter skjuta nya skott. Vanligt är annars att odla ettåriga växter och tvååriga, dvs annueller och bienner. Exempel på annuell är sallat, spenat och dill och några av köksträdgårdens bienner är bla kål, persilja och de flesta rotfrukterna.

Det finns ett stort utbud av perenner på plantskolor och handelsträdgårdar. Att införskaffa sig färdiga plantor som man kan planterar varhelst man vill ha dem, är nog det enklaste sättet om man vill ha en ätbar trädgård snabbt och utan någon större ansträngning.
Vill man vara något mer genuin, driver man upp sina plantor själv och köper sina frön i butik eller beställer på nätet. Vid vårt lantställe försöker vi varje år utöka vårt bestånd av perenna växter.

Dessa finns i nuläget i vår skogsträdgård:
Så fort jag och Johannes är lediga tillsammans åker vi till vårt lantställe. Vi är oftast där i flera dagar i streck, men med några veckors mellanrum i bland. Det är viktigt för oss att det vi odlar klarar sig utan vattning under lång tid. Alla våra fleråriga grönsaker klarar sig på enbart regnvattnet och är alltid fina och frodiga när vi anländer till trädgården. Men någon gång ibland skadar det inte att ge dem extravatten

Vi tycker att perenna växter blir allra bäst om de planteras på friland eller i botten-lösa odlingslådor som har kontakt med marken. Då kan deras rötter finna fukt på egen hand, långt ner i marken. Är de planterade i kruka behövs vattning för att de inte ska torka ut och dessutom brukar de behöva skyddas under vintern för att inte jorden i krukan ska frystorka.
Vi brukar vattna övriga köksträdgården med gödselvatten några gånger per säsong och då brukar perennerna också få en skvätt. Vi har ganska mager jord och därför brukar vi se till att jorden berikas med kompost och gödsel med jämna mellanrum.
/Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla perenna ätbara växter”
Funkia -ätbar? Vad gör man av den?
Lämna ett svar