Odla på distans

Sockerärt i skogsträdgården Farbror Grön

Hur får du plantorna tex vid en sommarstugan att klara sig när du inte är där? Här kommer några stalltips på hur du kan lyckas att odla grödor trots att du inte bor där du odlar.

En del av oss som odlar gör det där vi vanligtvis inte lever våra liv. Kanske är det en kolonilott, en sommarstuga eller en takterass mitt i staden som är vår odlingsplats? Det är verkligen ingen omöjlighet att odla på distans, jag har själv lyckats med det i 17 år och på flera olika sätt. Jag har klura ut flera olika lösningar på hur man kan få det att fungera. Med eller utan medmänniskor som hjälper till.

När min pappa var yngre och piggare ( om en månad fyller han 91) och bodde permanent i skogsträdgården brukade han kunna hjälpa mig, trots att han har ett stort ointresse för trädgårdsskötsel. Jag brukade ställa 10 liters vattenkannor och 1,5 liters petflaskor fyllda med vatten vid olika odlingsplatser, i växthuset och vid frösådder. Då och då, när jag trodde att det var dags att vattna mina växer  ringde jag honom och gav exakta instruktioner hur och vad han skulle vattna och han klarade det galant och inga växter dog. Något år har min syster och de närmsta grannarna hjälpt mig på samma sätt. Man köper ett gäng vattenkannor, fyller dem och placerar ut dem vid de pallkragar man vill ha vattnade och ber dem slå i dem när de ändå har vägarna förbi. 10 liter i en sallatspallkrage i stekhet julisol kan var skillnaden på liv och död.

Vatten och skadedjur
Det finns två detaljer med distansodling som kan vara riktigt problematiska och det är just vattenförsörjningen och om man får in skadedjur i odlingarna. Vissa år har man vädrets makter med sig som hjälper till med vattningen och vissa år kommer det alldeles för lite vatten. När det gäller skadedjur kan det vara allt från jordloppor, kålfjärilar, grävlingar till dovhjortsflockar som vill snaska på dina plantor. Men vill man verkligen odla så går det, det gäller bara att lära sig att förutse problem och att inte bli helt bedrövad av och om man misslyckas. Ge inte upp när det går åt pipan! Misslyckanden ger oss värdefull kunskap som sätter sig i ryggraden och bygger upp vår egen kunskapsbank. Ingen bok, blogg eller odlingsfilm kan slå den processen.

Att köpa en solcellsdriven bevattningsarmatur kan vara en god investering om du vill ha en jämn bevattning och till exempel vill odla tomater eller gurka på distans. Sorten Irrigata finns i flera olika modeller och har fungerat fantastiskt bra uppe på takfarmen under två säsonger. Se bara till att bottenventilen inte flyter upp till ytan och drar in luft, då avbryts bevattningen. Samma sak händer om och när tunnan går tom. För att hindra att bottenventilen flyter upp kan man knyta fast en tyngd i den.

Vissa odlingssäsonger har man hjälp av regnet och andra år som 2017 är det torrare än vad man kan önska och då är det risk att växterna dör. Det är lite av ett lotteri. Vårt rekord i juni-juli är 16 dagar utan vattning och bara 5 mm regn. Om det går vägen beror på var man befinner sig i säsongen, i vilket stadie dina växter är, och hur du odlar dem och på väderleken. Nyligen utplanterade plantor på friland som får rejält med vatten vid planteringstillfället behöver inte lika mycket vatten som etablerade plantor som är i sin mest intensivaste tillväxtperiod. Tomater som står i hinkar och har stått i dem ett par månader dricker mycket vatten, mer än man kan tro, mellan 3-5 liter per dygn. När det gäller odling i krukor och hinkar så drar plantorna alltid mer vatten än om de växer på friland. Krukor och hinkarär således en dålig ide om du har långa uppehåll från din odling och ingen som kan hjälpa dig att vattna.

Vattning inomhus och i växthus
Få växter gillar torka men det är också få växter som trivs att stå i vatten mer än 4-5 dagar. Står en växt längre än så i vatten finns det risk att den dör av syrebrist, plantor som drunknat går väldigt sällan att rädda. Odlar du inomhus,  under belysning eller i soliga fönster och behöver åka bort ett tag, 2 -5 dagar? Vattna  då igenom varje kruka så att den blir mättad, känn på den så att den har blivit tung. Placera den sedan på ett odlingsfat som har 1-5 cm höga kanter. Fyll på med vatten i odlingstråget. Tänk på att en planta dricker olika mycket vatten beroende på var den är i sin utveckling. En tomatplanta som är 10 cm hög och inte har bildat frukter än klarar sig längre utan vatten än om den är 1 meter och blommar och producerar frukter. Samtidigt kan en äldre planta med ett större utvecklat rotsystem vara mindre känslig för uttorkning än en yngre planta.

Förkultivera för utplantering
Genom att förkultivera, förså dina växter på hemmaplan har du stora fina plantor med ett stort rotsystem att plantera ut där du ska odla. På det sättet kan du lättare sköta om plantuppdragningen där du vanligtvis befinner dig. Du vinner också i tid, i mindre nervositet och enklare skötsel efter utplantering. En bra regel vid utplantering av plantor och då särskilt vid distansodling är att man vattnar rejält när man planterar sina plantor, 3-5 liter i varje planteringshål vid utplantering brukar kunna vara lagom. När man sedan kommer till sin odling efter att varit borta ett tag behöver man vattna direkt och precis innan man åker därifrån ska man vattna rejält och givetvis några gånger där emellan. Vattna ca 20-30 liter per kvadratmeter när du vattnar och se till om du vattnar i pallkragar att du vattnar i omgångar så att allt vatten verkligen sjunker ner i jorden och inte rinner över eller rinner ut i springor mellan pallkragarna.

Jorden
Alla växter vill ha en lucker jord att växa i. En lucker jord har ofta en mycket god förmåga att behålla vatten. Använd löv, gräsklipp, halm, hö, biokol och eller ensilage för att öka på det organiska materialet i din jord. Det organiska materialet lockar dit maskar som bryter ner materialet åt dig, gör gångar i joden där vatten lättare kan leta sig ner och maskarna gödslar dessutom dina odlingar med sitt bajs. När du lägger lika mycket fokus på jorden som på grödan du vill odla är framtida skördar inte långt borta vare sig du odlar där du bor eller på distans. Tänk på att jord brukar bli lite mer kompakt efter ett tag och då kan det hjälpa att man krafsar lite på jordytan / täckmaterialet innan man vattnar så att vattnet verkligen hittar ner till växternas rötter, där de gör nytta. Täckodla din jord, dvs täck jorden med gräsklipp, ensilage, halm löv eller kompost. Det gör att vattnet inte dunstar från din odling och det ger dessutom maskarna en hel del mat.

Gödsel
Någon form av näring behöver alla växter oavsett om de växer nära eller långt ifrån. Först skulle jag vilja säga att jag personligen alltid gödslar vid planteringstillfället oavsett om jag odlar i pallkrage, på friland, i krukor eller odlingslådor och att jag gör likadant vid alla årstider. Att gödsla för lite är vanligare än att gödsla för mycket och tänk på att det spelar ingen roll hur mycket du gödslar om inte växterna har tillgång till vatten, det är genom vattnet växterna tar upp näringen. Har du tillgång till ko eller hästgödsel som är brunnen (alltså inte färsk) så använder du cirka tre kilo gödsel per kvadratmeter och luckrar ner det i de översta 20 centimetrarna av jorden precis innan sådd eller utplantering.

Använder du gödsel i förpackning bör du just nu iNTE satsa på ett ekologiskt långtidsverkande gödsel om du inte säkert vet att det är fritt från Klopyralid. Men ett gödsel med ett NPK värde på cirka 8.3.6 brukar vara bra (flera varianter på NPK-värdet  förekommer på marknaden och välj det du hittar, är det på 6.2.12 eller 4.3.7 spelar inte så stor roll), komplettera dessutom gärna med pelleterat hönsgödsel som är snabbverkande. Läs på förpackningarna hur mycket du ska använda om du är osäker. Verkar jorden näringsfattig så överdosera gärna lite grand.

Läs gärna: Gödselskandal och sanningen om KRAV gödsel.

De enklaste grödorna att odla på distans

• Jordgubbar, färdiga plantor. Kan planteras så väl vår, sommar som höst
• Potatis, sättpotatis.
• Krusbladig persilja, färdiga plantor. Kan direktsås eller förkultiveras under vår och sommar.
• Pepparrot, rötter för utsäde
• Gräslök, färdiga plantor.
• Funkia, färdiga plantor. Planteras ut under vår, sommar eller höst.
• Sparris, färdiga plantor. Planteras under vår, försommar.
• Olika bärbuskar
• Rabarber, färdiga plantor. Planteras under vår, sommar eller höst.
• Lök, sättlök. Planteras på våren
• Vitlök, planteras i nov, dec året innan skörd.
• Funkia, färdiga plantor.
• Olika kryddor så som mynta, timjan, vinterkyndel, libbsticka, ramslök, piplök och gräslök. Kryddor köps oftast som färdiga plantor
• Jordärtsskockor, knölar finns i mataffärerna. Kan planteras under vår, sommar och höst.
• Bondbönor. Sås på våren.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Odla på distans”

  1. Irrigatia soldrivna vattensystem. Är för mig ett stort hjälpmedel för att hinna och minska bevattningen. Detta är fast jag inte oldlar på distans utan jobbar heltid och min man 24 7. Tre stycken utplacerade till olika odlingar i hela trädgården. Jag hade tack vare dessa inget problem med torkan. Så sådana här system kommer det nog flera av, när vi inser vattenproblemet vi nog kommer att ha tyvärr. Irrigatia och bokashi, då är vi på rätt väg 👏👏🌺

  2. Irrigatia här oxå (för att klara tomater + gurka i krukor samt bönor + ärtor i mini-pallkragar) på den lilla radhusbakgården i Göteborg. Sedan får det bli sånt som hinner upp i juli med lr utan förodling (sallad, sockerärtor mm) i stugan Dalsland 15 mil norrut. (bärbuskar och fruktträd är ju oslagbart för trädgården man inte är så mycket i + potatis såklart : )

  3. Irrigatia här också, tredje säsongen med två anläggningar. Fungerar utmärkt både i växthus och till de törstigaste grönsakerna i våra upphöjda odlingsbäddar.

  4. när vi inser vattenproblemet vi nog kommer att ha tyvärr. Irrigatia och bokashi, då är vi på rätt väg ������ทางบ้าน

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *