Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – en slingrande läckerhet

Sällan har en växt fått så mycket uppmärksamhet i våra odlingar som Malabarspenaten. Först och främst beror det på dess vackra växtsätt och dekorativa blad och blommor. Men sedan när vi berättar att den odlas för att ätas, blir intresset för denna slingerväxt ännu större.
För några år sedan hade jag som mål att odla en hel sallad av inomhusodlade grönsaker. Tomater hade jag redan i våra fönster, likaså gurka och några omplanterade kryddväxter från den vanliga livsmedelsaffären. Det jag saknade och som inte fungerade att odla i våra fönster var den krispiga sallaten. Hur vi än bad oss åt så ville det sig inte.
Jag började leta på nätet efter en bladgrönsak som kunde ersätta sallat och som kunde klara av att växa i halvsoliga österfönster och ge en hygglig avkastning av bladgrönt. Det var där och då jag fann Malabarspenaten och kärlek uppstod redan första säsongen, inte bara för att den gav mängder av bladgrönt utan för att den dessutom är vacker och gav rejält med eget utsäde. Efter första odlingssäsongen blev jag självförsörjande på egna frön.
Lika fin inne som ute

Idag är malabarspenat en gröda jag inte vill vara utan och det är inte bara utifrån det ätbara perspektivet utan minst lika mycket från det estetiska. Få grödor kan så stolt ta ett fönster i anspråk eller smälta in tillsammans bland chili, majs eller aubergine och ge det där lilla extra för att skapa en vacker dynamik i grönsaksodlingarna. En otroligt vacker slingerväxt som trots sitt namn inte är släkt med vanlig spenat. Basella rubra som är den sort vi idag huvudsak odlar är grön med rosalila inslag. Blommorna är rosa som när de mognar till frön övergår i purpurlila, nästan svart. Malabarspenaten är den växt vi fått flest frågor om i våra offentliga stadsodlingar och det är mest för dess vackra uppsyn.
Lite fakta med den slingrande Malabarspenaten
Malabarspenat är en tropisk lianliknande växt som hör hemma i södra asien. Den lyssnar till flera olika namn bland annat vinspenat, Ceylonspenat och kaukasisk spenat. Ordet Malabar härstammar från en kustremsa i Indien. I dess ursprungsområde kan man stöta på spenaten i det vilda och den används bla till soppor och grytor. I vårt kök är den dock mest populär som ett spenatsubstitut antingen i paj eller som smörslungad med färskt riven muskotnöt och en skvätt citron. Då och då händer det att jag knaprar på några färska blad när jag grejar i trädgården.
Smaken är lite mustigare än traditionell spenat och har en tydlig spenatig järnton. Till konsistensen är malabarspenatens blad tjockare än den vanliga spenaten och som ett mellanting av spenat och suckulentblad. Frön till malabarspenat säljs hos några av våra vanligaste fröfirmor men färdiga plantor kan ibland finnas i blomsterhandeln där den ibland säljs som krukväxt.
Ska man odla malabarspenat kan man välja mellan, Basella rubra ( den grönrosa) och Basella alba (den alltigenom gröna). Vi brukar mestadels odla den grönrosa.
Malabarspenat trivs på varma platser såsom fönster, växthus, i krukor på balkong eller i odlingslådor utomhus. Får man för sig att odla den på friland brukar den ofta stanna helt i växten.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar