Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – en slingrande läckerhet

Sällan har en växt fått så mycket uppmärksamhet i våra odlingar som Malabarspenaten. Först och främst beror det på dess vackra växtsätt och dekorativa blad och blommor. Men sedan när vi berättar att den odlas för att ätas, blir intresset för denna slingerväxt ännu större.
För några år sedan hade jag som mål att odla en hel sallad av inomhusodlade grönsaker. Tomater hade jag redan i våra fönster, likaså gurka och några omplanterade kryddväxter från den vanliga livsmedelsaffären. Det jag saknade och som inte fungerade att odla i våra fönster var den krispiga sallaten. Hur vi än bad oss åt så ville det sig inte.
Jag började leta på nätet efter en bladgrönsak som kunde ersätta sallat och som kunde klara av att växa i halvsoliga österfönster och ge en hygglig avkastning av bladgrönt. Det var där och då jag fann Malabarspenaten och kärlek uppstod redan första säsongen, inte bara för att den gav mängder av bladgrönt utan för att den dessutom är vacker och gav rejält med eget utsäde. Efter första odlingssäsongen blev jag självförsörjande på egna frön.
Lika fin inne som ute

Idag är malabarspenat en gröda jag inte vill vara utan och det är inte bara utifrån det ätbara perspektivet utan minst lika mycket från det estetiska. Få grödor kan så stolt ta ett fönster i anspråk eller smälta in tillsammans bland chili, majs eller aubergine och ge det där lilla extra för att skapa en vacker dynamik i grönsaksodlingarna. En otroligt vacker slingerväxt som trots sitt namn inte är släkt med vanlig spenat. Basella rubra som är den sort vi idag huvudsak odlar är grön med rosalila inslag. Blommorna är rosa som när de mognar till frön övergår i purpurlila, nästan svart. Malabarspenaten är den växt vi fått flest frågor om i våra offentliga stadsodlingar och det är mest för dess vackra uppsyn.
Lite fakta med den slingrande Malabarspenaten
Malabarspenat är en tropisk lianliknande växt som hör hemma i södra asien. Den lyssnar till flera olika namn bland annat vinspenat, Ceylonspenat och kaukasisk spenat. Ordet Malabar härstammar från en kustremsa i Indien. I dess ursprungsområde kan man stöta på spenaten i det vilda och den används bla till soppor och grytor. I vårt kök är den dock mest populär som ett spenatsubstitut antingen i paj eller som smörslungad med färskt riven muskotnöt och en skvätt citron. Då och då händer det att jag knaprar på några färska blad när jag grejar i trädgården.
Smaken är lite mustigare än traditionell spenat och har en tydlig spenatig järnton. Till konsistensen är malabarspenatens blad tjockare än den vanliga spenaten och som ett mellanting av spenat och suckulentblad. Frön till malabarspenat säljs hos några av våra vanligaste fröfirmor men färdiga plantor kan ibland finnas i blomsterhandeln där den ibland säljs som krukväxt.
Ska man odla malabarspenat kan man välja mellan, Basella rubra ( den grönrosa) och Basella alba (den alltigenom gröna). Vi brukar mestadels odla den grönrosa.
Malabarspenat trivs på varma platser såsom fönster, växthus, i krukor på balkong eller i odlingslådor utomhus. Får man för sig att odla den på friland brukar den ofta stanna helt i växten.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar