Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – en slingrande läckerhet

Sällan har en växt fått så mycket uppmärksamhet i våra odlingar som Malabarspenaten. Först och främst beror det på dess vackra växtsätt och dekorativa blad och blommor. Men sedan när vi berättar att den odlas för att ätas, blir intresset för denna slingerväxt ännu större.
För några år sedan hade jag som mål att odla en hel sallad av inomhusodlade grönsaker. Tomater hade jag redan i våra fönster, likaså gurka och några omplanterade kryddväxter från den vanliga livsmedelsaffären. Det jag saknade och som inte fungerade att odla i våra fönster var den krispiga sallaten. Hur vi än bad oss åt så ville det sig inte.
Jag började leta på nätet efter en bladgrönsak som kunde ersätta sallat och som kunde klara av att växa i halvsoliga österfönster och ge en hygglig avkastning av bladgrönt. Det var där och då jag fann Malabarspenaten och kärlek uppstod redan första säsongen, inte bara för att den gav mängder av bladgrönt utan för att den dessutom är vacker och gav rejält med eget utsäde. Efter första odlingssäsongen blev jag självförsörjande på egna frön.
Lika fin inne som ute

Idag är malabarspenat en gröda jag inte vill vara utan och det är inte bara utifrån det ätbara perspektivet utan minst lika mycket från det estetiska. Få grödor kan så stolt ta ett fönster i anspråk eller smälta in tillsammans bland chili, majs eller aubergine och ge det där lilla extra för att skapa en vacker dynamik i grönsaksodlingarna. En otroligt vacker slingerväxt som trots sitt namn inte är släkt med vanlig spenat. Basella rubra som är den sort vi idag huvudsak odlar är grön med rosalila inslag. Blommorna är rosa som när de mognar till frön övergår i purpurlila, nästan svart. Malabarspenaten är den växt vi fått flest frågor om i våra offentliga stadsodlingar och det är mest för dess vackra uppsyn.
Lite fakta med den slingrande Malabarspenaten
Malabarspenat är en tropisk lianliknande växt som hör hemma i södra asien. Den lyssnar till flera olika namn bland annat vinspenat, Ceylonspenat och kaukasisk spenat. Ordet Malabar härstammar från en kustremsa i Indien. I dess ursprungsområde kan man stöta på spenaten i det vilda och den används bla till soppor och grytor. I vårt kök är den dock mest populär som ett spenatsubstitut antingen i paj eller som smörslungad med färskt riven muskotnöt och en skvätt citron. Då och då händer det att jag knaprar på några färska blad när jag grejar i trädgården.
Smaken är lite mustigare än traditionell spenat och har en tydlig spenatig järnton. Till konsistensen är malabarspenatens blad tjockare än den vanliga spenaten och som ett mellanting av spenat och suckulentblad. Frön till malabarspenat säljs hos några av våra vanligaste fröfirmor men färdiga plantor kan ibland finnas i blomsterhandeln där den ibland säljs som krukväxt.
Ska man odla malabarspenat kan man välja mellan, Basella rubra ( den grönrosa) och Basella alba (den alltigenom gröna). Vi brukar mestadels odla den grönrosa.
Malabarspenat trivs på varma platser såsom fönster, växthus, i krukor på balkong eller i odlingslådor utomhus. Får man för sig att odla den på friland brukar den ofta stanna helt i växten.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar