Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså savoykål

Många kålväxter blir superfina om de vintersås. Hos oss odlar vi inte savoykål varje år, men när vi gör det är det vintersådd som gäller. Plantorna blir så fina. Och du, skulle du läsa det här i mars och april, det är inte försent, ut och så med dig.
Savoykålen är en av de vackraste huvudkålsvarianter som vi odlar. De stora bladen är runda och fina och strukturen på bladen är fascinerande vacker. Känslan att skörda det första huvudet är närmas obskrivbar och likaså att skörda det sista. Ibland låter vi några huvuden står kvar i odlingen ända till nästkommande vår. Jo, det är sant! Savoykål är otroligt tålig mot kyla – helt enkelt en perfekt gröda att odla i kristid.



Varför så kallt?
Att så en massa växter kallt har blivit något av en tradition hos oss. Alltihop började med att vi vill så den fina bollvivan (Primula.denticulata). För att gro behöver fröna utsättas för ömsom minusgrader ömsom plusgrader, så kallad stratifiering. Det enklaste sätter är därmed att så fröna under vintern utomhus och låta dem ligga i jorden som tempereras efter rådande utomhustemperatur. Våra vintrar pendlar ju i temperatur ganska friskt och det hjälper primula-frön att gro. Med den vetskapen provade vi en mängd andra frön. Inte för att vi trodde de behövde temperaturväxlingarna, utan för att vi ville se om de kunde klara att ligga i kall jord och sedan välja tidpunkt för groning. Herregud, vad många växter som klarade av det!

Varma dagar och kalla nätter
Och vad fina plantorna som vi vintersådde blev! Det starka solljuset i kombination av varma dagar och kalla nätter skapade de finaste plantor man kunde tänka sig. Dessutom ville gröna gro långt tidigare än vi kunnat tro. För just kål och i detta fall savoykål, kan det vara livsavgörande för plantorna att komma igång tidigt på säsongen. Då är plantorna så pass stora och tåliga när sommaren anländer och kålfjärilar och kålmalar söker sig till kålodlingar för att lägga sina ägg. Deras larver är nämligen oerhört glupska och kan på kort tid käka upp en liten minikålplanta. Men en kraftig vintersådd planta kan bättre stå pall för eländet.
Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari och Våra kalla sådder i mars?

Lite kort om hur sådden går till hos oss
Från och med mitten av februari ända fram till slutet av mars sår vi savoykål. Vi har ett kallväxthus som vi använder för våra vinter och vårsådder. Det är inte ett måste, man kan också så på balkong, i kallbänk, i en pallkrage med fiberduk över eller i plastlådor som man ställer mot en södervägg. Vi förkultiverar alltid savoykål. Sår man direkt på ett friland eller i en pallkrage blir ofta de små kålplantorna angripna av jordloppor.
Först fyller vi en såbytta med planteringsjord. Därefter sprider vi ut savoykålsfrön över jordytan. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord. Allra sist är det någon typ av vattning som behövs. Om vi har snö lägger vi ett tjockt snötäcker över fröna, finns ingen snö vattnar vi rikligt med vatten istället. Sedan få såbyttan stå på sin vintersåddsplats och invänta rätt tid för att gro. Här är det moderjord som bestämmer.
För att plantorna ska bli extra fina brukar vi plantera om dem en eller två gånger i större kruka och ny jord innan vi planterar ut dem. Oftast blir utplanteringen någon gång i maj men vissa år även i april.

Vinn kampen mot larverna!
När man odlar kål kommer man förr eller senare att få besök av både kålfjärilar och kålmal och deras larver. Bäst är att vara observant och titta på undersidan av alla kålblad då och då och mosa eventuella äggsamlingar. På så sätt undviker man att larver utvecklas. Upptäcker man larver kan man antingen mosa dem eller spruta med larvskydd.
Lästips: Hur vi bekämpar kålfjäril och kålmal, Hjälp, är min kålodling helt förstörd?
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar