Att så egna primulor från frö är kanske inget för den hetsiga odlaren. Det tar lite tid, men när man väl har ett gäng med fina plantor kan man, om man har tur, njuta av dessas prakt under många år framöver.
När det gäller just primulor är kall vintersådd det mest optimala för de flesta av dem eftersom många behöver ömsom kallt ömsom milt för att kunna gro. Fröet är nämligen så funtat och tursamt nog även våra vintrar och vårar. Så genom att så fröerna och sedan placera sådden kallt och med ett snötäcke över redan i januari, kan de i lugn takt ta sig igenom kyla och vårvärme och så sakteliga gro när de behagar. Förfarandet med kallt och varmt om vartannat kallas stratifiering och är nödvändigt för vissa frön såsom primula. Tillvägagångssättet passar också för andra perenner, både de som måste och de som inte alls behöver stratifieras.
Varför så kallt?
När det gäller primulor behöver man inte så i just januari. Men om man vill utnyttja vädret till stratifiering är det bra att så när det fortfarande är vinter. Man kan också så vid andra tidpunkter, men då behöver man simulera vinterns minusgrader. Om man omsluter sin kruka eller såbytta med en plastpåse kan man ställa in den i frysen över nätterna och sedan låta sådden står i rumstemperatur under dagtid. Proceduren behöver göras i minst en vecka.
Fördelen med att så utomhus eller i ett kallväxthus eller odlingstunnel är att man inte behöver bry sig så mycket. Sådden får står där och sköta sig själv och så kan man pyssla med annat. Väntar man till våren och gör frys-stratieringen så blir det kanske under samma tid man håller på med andra sådder och omplanteringar. Med vintersådd sprider man ut arbetet över en längre tid. Det tycker vi är en av de stora vinningarna.
Lite kort om vintersådden
Vi fyller en såbytta med planteringsjord, och sprider ut frön ganska jämnt över jordytan. Sedan täcker vi fröna med ett tunt lager jord. Såbyttan ställer vi i växthuset (som inte är uppvärmt) och öser på ett tjockt lager med snö. Om vi inte har tillgång till snö, vattnar vi med vanligt vatten i stället. Om snön smälter eller jorden verkar torr vattnar vi igen med snö eller vatten.
Det kan ta lång tid innan några små blad tittar upp, väldigt lång tid, så sluta inte att vattna den till synes tomma såbyttan. Det finns en ganska stor risk att jordytan framåt våren och sommaren får en grön beläggning. Det är alger som i värsta fall kan hämma växandet. För att undvika det kan man blanda ut planteringsjorden med lite sand redan vid sådden, det gör så att algerna inte kläggar igen planteringsjorden.
Vidare under säsongen
Någon gång under våren eller början av sommaren brukar vi plantera om småplantorna. Även de allra minsta försöker vi pilla upp och stoppa i egen kruka. Ofta gör vi ännu en omplantering när plantorna växt till sig. Under sensommaren eller hösten behöver plantorna komma ner i rabatten, så att de inte frystorkar i sina krukor. Blomning får man vänta på, det är ovanligt att perenner blommar under sitt första år men det kan hända ibland.
Primulor i rabatten
Det finns en uppsjö av olika primulavarianter. Det som förenar dem alla är att de bildar en bladrosett vid jordytan och när det är dags för blomning (olika tidpunkter för olika sorter) skickas en eller flera stjälkar upp och högst upp bildas en boll med blommor, blommor i olika nivåer, små klockor eller andra söta små blommor. Hos oss är det helt klart en av favoriterna.
Läs mer om den fantastiska primulan i vårt Premium-inlägg: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar
I vår bok Odla kallt finns allt du behöver veta om kallsådder och odling i låga temperaturer.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar