Odla kallt – vinterså ärtor

Vem vill inte starta sommaren med späda ärtskidor? Genom att vinterså ärtor kan man förvänta sig skörd tidigt på säsongen. Här berättar vi om vintersådd av ärtor.

När barnen var yngre hände det då och då att deras vinterskor blev våta på insidan. En gång testade vi ett råd som vi läst om. Det handlade om att proppa de våta skorna fulla med torkade gula ärtor. Ärtorna skulle sedan suga upp fukten och skorna skulle näst intill bli snustorra. Det lät kanske lite väl fantastiskt, men vi testade förfarandet en gång när vi var i vår stuga.

Blev skorna torra? nja, inte direkt. Ärtorna hade kanske sugit i sig något, men inte så att det märktes. Vi slängde ut ärtorna över en snöig pallkrage och tänkte att det kunde bli ett intressant experiment eller mat till några hungriga djur, så att de ger fan i kålen (som faktiskt redan var uppäten). Tidpunkten för detta var under vecka 9 i februari, barnens sportlov.

En av våra mest spontana samodlingar, med potatis och torkade gula ärtor.

Potatis och ärtor

När våren senare anlände och det var dags för vår potatisplantering hade vi glömt av ärtorna. Eftersom de heller inte syntes så där påtaglligt mycket blev vi först förvånade när vi började greja i jorden. Det var som ett gäng ärtor med lite grönt på och helt klart levande. Vi lyfte bort alla ärtor och la dem åt sidan medans vi petade ner potatisen i pallkragen. Sedan la vi tillbaka ärtorna ovanpå och tänkte att kanske kan det bli lite goda ärtskott att njuta av på väg tills det är dags att ta upp potatisen.

Under våren stack det upp otroligt många miniärtskott över hela jordytan i pallkragen. Det var inte nådigt hur frodigt de växte sedan och de gick snabbt över gränsen för ärtskottsstorlek. Det blev en ganska märklig samodling med slingriga ärtplantor som snurrade fast sig på potatisblasten. Ganska snart skymtades ärtblommor och därefter fann vi ärtskidor lite varstans som vi skördade som sockerärtor, dvs platta baljor utan stora ärtor inuti.

Detta spontana experiment fick oss att förstå att ärtor sållar sig till gruppen växter som kan vintersås och som mycket annat i våra liv, men främst i vårt odlingsliv, kom vetskapen till oss helt oplanerad.

Skoärtor, det vill säga torkade gula ärtor.

Varför vinterså?

Anledningarna till att vi vintersår är att vi vill komma gång tidigt och slippa ha plantor inomhus som tar plats och kräver extra belysning. Kan vi driva upp våra plantor direkt utomhus är det guld värt. Det vanligaste är att vi förser pallkragar utomhus eller små odlingsbyttor i kallväxthuset med jord och frön. Tidpunkten varierar. Är det direktsådd i pallkrage utomhus kan vi starta i januari redan. Är det småbyttor som vi ställer i växthuset väntar vi vanligen till februari. Det beror på att vi inte vill att frön ska väckas för tidigt. I ett växthus kan det under milda perioder med mycket ljus bli väldigt varmt och sedan blir det superkallt vid nästa köldperiod igen. Utomhus blir det aldrig lika varmt som i ett växthus och då är risken inte alls lika stor att frön gror för tidigt och sedan dör av kyla.

Vintersådd i pallkrage

Ärtor är inte särskilt näringskrävande, vilket kan vara bra att ha i åtanke när man vintersår i pallkrage. Man behöver alltså inte tillsätta något gödsel vid själva såtillfället, de fixar näringen själv genom att fånga kvävet i luften. Har man sedan innan förberett sina pallkragar med gödsel, gör det så klart inget.

Har man stelfrusen jord i sin pallkrage där man vill så kan det vara bra att ha tinad jord att tillgå. Vi brukar ha ett gäng planteringsjordssäckar utomhus som vi tar in några dagar innan sådden så att jorden är tinad vid såtillfället. Den tinade jorden är bra att täcka ärtorna med.

Finns det ett snötäcke tar vi bort det först och därefter fördelar vi ärtfröna över ytan. När vi gjorde vår allra frösta ärtvintersådd tänkte vi oss ju inte så mycket för och spred torkade gula ärtor jämnt över jordytan, som en bredsådd. Vill man odla högväxande ärtor är det bättre att så ärtorna i rader eller grupper så man kan binda upp stjälkarna lättare.

Efter att ärtorna är fördelade är det dags att täcka dem med den tinade jorden. Efter det kan man lägga tillbaka snötäcket om man hade ett. Har man inte tillgång till snö behöver man inte göra något mer. Den naturliga nederbörden under våren sköter jobbet med vattning.

I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om att vinterså grönsaker, perenner och sommarblommor.

Lästips:Så ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

15 svar till ”Odla kallt – vinterså ärtor”

  1. Profilbild för Gunilla Forssberg
    Gunilla Forssberg

    Sådde Mamuth dill sent en höst för några år sen I en torr sandbacke med tallar runt om. Stjälkarna var över 2 meter! Går nog inte lika bra i leran där jag bor nu.

  2. Profilbild för Else-Marie Larsson
    Else-Marie Larsson

    Tack tack ännu en gång för bra tips. Ser framemot boken Odla kallt som jag beställt 🤗

  3. Spännande! Betyder detta att man även kan vinterså gröna ärtor?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja det gör det men det är inget vi gör, vi tycker inte att vi tjänar så mycket på det.

  4. Profilbild för Silva Gobec
    Silva Gobec

    Älskar era tips och råd🌞

  5. Profilbild för dagmar.andersson
    dagmar.andersson

    Ange var i Sverige det gäller.
    Sverige är väldigt avlångt . Snöfritt i södra Sverige, men det dröjer flera månader i norr, kanske till mitten av april i mellan Sverige. Och ännu senare längre norrut.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Så är det, stor skillnad! men varför testar du inte och berättar hur det går? Vi odlar i zon 2 och 3. I vår nya bok Odla kallt får du djupare vägledning. / Johannes 🙂

  6. Profilbild för Marie Andersson Gille
    Marie Andersson Gille

    Hej, angående skoärtorna! Min farmor använde råg till blöta skor å stövlar ( sedan 1930 – talet, till sina
    12 – barn)
    Värmde rågen i vedugn – sedan ner stövlarna – torkade över natt. Rågen återanvändes om å om igen !
    Hälsningar Marie Gille

  7. Profilbild för Mats Lofterud
    Mats Lofterud

    Jag har ett gäng Lokförare Bergfälts jätte ärtor och undrar om även denna sort går att kallså? Tänkte prova i växthuset, då vi har ca 40 cm snö och odlar i zon 4
    Mvh
    Mats Lofterud

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jag skulle inte gjort det med dessa ärtor som ofta är dyra och svåra att få tag på. Men vill du leva wild and crazy, testa!
      / Johannes

      1. Profilbild för Marianne Ankersjö
        Marianne Ankersjö

        Jag sådde Bergfelts ute i februari/mars i krukor i skyddat läge öppen uteplats med tak. Nu i slutet av april och temp runt 0grader och de tittar upp 🌱🌱🌱
        De ska få växa till sig innan de sätts ut i pallkragarna, så att inte fåglarna tycker upp dem.

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Kul, jo fåglarna kan vara problematiska.

  8. Profilbild för Monica Sander Söderlund
    Monica Sander Söderlund

    Jag satt blåklint ,plocksallad, vitlök,gul- och rödlök ner i pallkragar i oktober,grodde så fint.Odlat i Falun.

    Tänker göra lika iår ,men med mera frön och lökar..
    Ska testa ärtor i höst ,för ärtor och frön som jag tappat när jag skördat har ju tagit sig och kommit upp ur jorden.

    Naturen frö sår sig på hösten och
    då måste även våra frön kunna sättas då och komma på våren.
    Om inte kylan tar dem,man får testa😁

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Härligt att höra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *